Forum Diabetes


Den onda cirkeln - högt HbA1c

Hejsan allihopa! Jag har i de senaste tre åren legat relativt dåligt till i mitt HbA1c värde, 8,3 senast men även vart uppe i 10.0. Och trots att min läkare har försökt på alla sätt och vis att motivera, och skrämma mig kan jag inte få till någon förändring. Jag glömmer att ta blodsocker, glömmer att ta sprutorna och glömmer att jag inte ska äta så mycket onyttigheter. Men egentligen vet ju t.o.m jag att det inte är mitt minne det är fel på. Jag vet ju mycket väl vad som kan drabba mig om jag inte sköter mig jag har ju lidit av Diabetes 1 in i 19 år nu! Jag känner symptom av mitt osunda leverne, framförallt trötthet och orkeslöshet, men också att min midja börjar bli bredare och törst som är svår att släcka. Jag blir så arg på mig själv! Jag skyller på att jag är trött och orkeslös vilket gör att jag inte orkar ta den där promenaden efter maten, eller gå och köpa äpplen istället för att äta upp min sambos choklad. Och det blir jag ju ännu tröttare av. Det blir som en ond cirkel. Vad ska jag göra? Hur tusan motiverar man sig själv på bästa sätt? Har ni några tips? Är det nån som har det som mig, eller är jag den enda som har svårt att ta tag i sådana här livsviktiga saker?

Hejsan, Jag tror du tycker det är lite trist och tråkigt med allt imellanåt vilket är väl normalt eller hur, du choklad kakor är väl åndå smarrigare än äpple,att sitta hemma framför promenader är väl gosigare,,ok vad jag menar är att det är inget konstigt det här men MEN låt det nu passera och tänk framåt, vem mår bäst av att äta äpple gå ut och röra sig bluuuunda för gottis iallefall den mesta tiden i veckan,sliiinker det ner något onyttigt så svimma inte av av dåligt samvete för det, du fokisera på det du FÅR göra inte på det du INTE ska göra,tänk vilken mat får du äta?så ät den maten då,ska du motionera för blodsockret eller inte?jo gå då ut på promenader eller något du gillar göra, får du äta choklad kakor? nä helst inte så köp då äpple istället, fokus på det du KAN göra och äta.


Men snälla ,rara du. Du vet ju om alla biverkningarna och du är väl klok nog att inse hur du leker med livet ,att leva som du gör. Jag kämpar själv och egentligen har jag LADA som är en typ av 1:n som debuterat när jag var 60 år.Latent Autonom Diabetes Adult Har t.o.m. varit med på forskning i Malmö p.g.a. denna typ. Man tror man ska kunna vaccinera bort diab innan den bryter ut på barn. Ta dig i kragen och inse att du måste leva annorlunda annars blir du inte gammal!!Lycka till.


tina1704 "Men snäll rara du, ta dig i kragen" var det ditt tips? Jo, tack för rådet. Jag kanske borde omformulera mitt inlägg lite, vad jag vill ha tips om är snarare HUR jag ska ta mig i kragen. kittylove tack för ditt svar! det där med att "inte svimma av dåligt samvete" tror jag är viktigt för mig. Jag känner mig alltid så misslyckad om jag inte följer min sköt-din-diabetes-på-bästa-sätt plan att jag liksom bara struntar i att fullfölja den. Ska tänka på det du sa!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons