Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vitt ris kan öka risken för diabetes

Annons

Personer som äter mycket vitt ris löper betydligt större risk att drabbas av diabetes typ 2 än personer som äter fullkornsris, visar en ny stor amerikansk studie. Det är forskare, knutna till bland annat Harvard School of Public Health i Boston, som har studerat hur kosthållning hör ihop med sjukdomar, skriver Svenska Dagbladet. Totalt har omkring 40 000 män och över 157 000 kvinnor deltagit i studien.

Enligt studieresultaten ökar hög konsumtion av vitt ris risken för att få diabetes typ 2, så kallad åldersdiabetes, men minskar om man äter brunt ris.
– Fullkorn bör rekommenderas som huvudkälla för kolhydrater istället för förädlade kolhydrater som vitt ris, säger en av forskarna bakom studien, doktor Qi Sun, i ett pressmeddelande.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger till Svenska Dagbladet att den nya studien bekräftar det man hade kunnat förvänta sig.
– Vitt ris har högt glykemiskt index. När riset processas försvinner också mycket av näringsämnena, säger hon.

Annons
Annons

Även Livsmedelsverket ger rekommendationer om att man i första hand bör välja fullkorn när man äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Men samtdigt tycker de inte att det finns anledning att helt sluta äta vitt ris.
– Effekten som syns i studien är ganska liten och gäller för personer som äter mer ris än vad de flesta svenskar gör, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist vid Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet, och tillägger att det viktigaste rådet för att undvika diabetes är motion och att undvika övervikt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.