Vegetariskt utmanar traditionell diabeteskost

Ny forskning tyder på att diabeteskost inte nödvändigtvis är det som fungerar bäst för personer med typ 2-diabetes. Istället förespråkas vegetariskt.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-14
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

En studie på 74 vuxna män och kvinnor med typ 2 diabetes undersökte vilken diet, vegetarisk kost eller diabeteskost, som bäst hjälpte patienter att gå ner i vikt. Hälften av deltagarna åt en vegetariskt baserad på grönsaker, gryn, frukt och nötter medan den andra hälften fick konventionell diabeteskost.

Vad fungerar bäst?

– En vegetarisk diet visade sig vara den mest effektiva dieten för att gå ner i vikt. Men vi visade också att en vegetarisk diet är mycket mer effektiv för att minska muskelfett, vilket förbättrar metabolism. Detta fynd är viktigt för människor som försöker gå ner i vikt, och de som lider av metaboliska sjukdomar och typ 2 diabetes. Men det är också relevant för vem som helst som tar sin vikthantering på allvar och vill förbli slank och frisk, säger Hana Kahleová, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Bert 2017-06-14 18:51 (2 år sen)

    Läste boken "LÅT BÖNOR FÖRÄNDRA DITT LIIV", där får man veta att om man har fel sorts "TARMBAKTERIER" så kan det vara orsaken till en mängd av vanligt förekommande sjukdomar. Professor Fredrik Bäckhed vid G-borgs universitet har redovisat ett antal sjukdomar som är kopplade till förändrad tarmflora exv Diabets typ 2, Fetma, Hjärt och kärlsjukdomar, Alzheimer, Allergisk astma mfl. Detta med tarmbakteriers koppling till div sjukdomar har länge varit känt inom det forna öststatsblocket och framgångsrikt praktiserats där.

    SÅ, VARFÖR ÄR DET FÖRST NU SOM TARMBAKTERIER HAR KOMMIT I FOKUS SOM SJUKDOMSALSTRARE?
    KAN DET VARA BIG PHARMA OCH BIG FOOD SOM HINDRAT SVENSKA LÄKARE FRÅN ATT INTRESSERA SIG FÖR OCH REKOMENDERA BEHANDLINGSMETODER DÄR FEL TARMFLORA BYTS UT MOT RÄTT DITO?

  • Avatar Fredrik Hed 2017-07-10 13:11 (2 år sen)

    Har ni någon länk till studien/pressmeddelandet?


Annons
Annons
Annons