Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ursprung påverkar när man får diabetes

Annons

Personer som kommer från Mellanöstern och som bor i Sverige får typ 2-diabetes tidigare än svenskar, och blir sämre i sin sjukdom och drabbas av fler komplikationer. Det visar en ny studie som är gjord i Malmö. Forouzan Glans, överläkare vid Trelleborgs lasarett, är en av dem som ligger bakom studien.
– Vi var förvånade över resultatet faktiskt. Vi trodde inte att skillnaden skulle vara så pass stor mellan de två patientgrupperna, immigranter från Mellanöstern och svenska patienter, säger Forouzan Glans.

Totalt deltog 450 personer i studien och gruppen från Mellanöstern kom från Libanon, Irak, Iran, Syrien och Turkiet. Forskarna bakom studien tror att en delförklaring till de stora skillnaderna mellan patientgrupperna kan vara en större ärftlighet för åldersdiabetes i gruppen från Mellanöstern. Patienter från Mellanöstern fick åldersdiabetes vid 42-års ålder och desto tidigare man får diabetes desto tidigare får man komplikationer som hjärt- kärlsjukdomar, njursjukdomar, njursvikt och ögonsjukdomar. Dessutom hade dessa patienter sämre insulinproduktion än vad den svenska patientgruppen hade. Forouzan Glans menar att dessa skillnader är viktiga för sjukvården att känna till.
– Man behöver kanske inte vara så gammal som man är van vid för att ha diabetes. De här patienterna kommer med vaga symtom i början av sjukdomen, de är inte mer än 30-40 år, då ska man ändå ha med sig att det kan vara typ 2-diabetes, säger Forouzan Glans.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.