Nyhet | Diabetes typ 2

Svårt förebygga diabetes med läkemedel

Annons

Två olika läkemedel hade ingen eller liten effekt när det gällde att förebygga diabetes och hjärtsjukdom hos personer med nedsatt glukostolerans. Det framkommer i två rapporter från en stor internationell studie där syftet var att undersöka om de båda läkemedlen var för sig eller tillsammans kan bidra till att förebygga diabetes och hjärtkärlsjukdom hos personer som har nedsatt glukostolerans.

De 9 306 personerna som deltog i studien hade även hjärt-kärlsjukdom eller riskfaktorer för sådana sjukdomar. Deltagarna gavs antingen valsartan som blockerar renin-angiotensinsystemet, nateglinid som stimulerar insulinfrisättningen, eller placebo. Dessutom fick samtliga genomgå ett program för livsstilsförändringar.

Annons
Annons

När forskarna följde upp deltagarna dem år senare hade 33,1 procent i valsartangruppen utvecklat diabetes jämfört med 36,8 procent i placebogruppen. Däremot märktes ingen skillnad i förkomsten av hjärt-kärlproblem. De båda rapporterna presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine. I en kommenterande artikel i tidskriften konstaterar diabetesspecialisten David Nathan vid Harvard Medical School i Boston, USA, att de två undersökta läkemedlen har en liten effekt för att förebygga diabetes och minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det så länge bäst att satsa på livsstilsförändringar och i vissa fall behandling med metformin för att bekämpa diabetesepidemin, skriver han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons