Svagt vetenskapligt stöd för diabeteskost
Det vetenskapliga underlaget för kostråden som diabetiker får är magert, enligt en ny sammanställning. Slutsatsen blir att diabetiker i princip kan bestämma själva över vad de ska äta. Personer som insjuknar i diabetes får kostråden att äta en blandad kost enligt tallriksmodellen och regelbundna mellanmål. Men enligt en ny rapport från Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering (SBU) framkommer det att det vetenskapliga underlaget för de råden är väldigt svagt.
– Vi överraskades av att det vetenskapliga underlaget för den kost man länge har rekommenderat är så pass magert, säger professor Kjell Asplund, som har lett arbetet med rapporten.
Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering har gått igenom massor av studier om mat och diabetes från 1980 och framåt. Vetenskapen är inte särskilt tydlig men det har funnits ett visst stöd för att det är bra med grönsaker, baljväxter och fisk, samt att det är viktigt att hålla nere kalorierna. På senare tid har många diabetiker börjat äta en kost nästan helt utan kolhydrater men med mycket fett. Men det går inte att säga om sådan kost är bra eller dålig eftersom det inte gjorts tillräckligt stora studier om sådan kost, menar Kjell Asplund som anser att diabetespatienter bör få pröva alternativ kost om de vill.
– Det finns nog större utrymme, än vi har ansett tidigare, att om man har misslyckats med en kost pröva en annan kost. Men man ska göra det under kontrollerade betingelser så att det inte spårar ut med blodfetterna till exempel.
-
Svensk diabetesvård - långt ifrån att vara personcentrerad
ALMEDALEN: Typ 2-diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. I dag beräknas närmare en halv miljon svenskar ha sjukdomen. Många har typ 2-diabetes utan att veta om det och ytterligare ett okänt antal personer har ett förstadium till sjukdomen.
2 Kommentarer -
Allvarliga brister inom diabetesvården
Vården av personer med typ 2-diabetes har allvarliga brister som leder till lidande helt i onödan. Det visar den omfattande patientundersökningen Diabetes-kollen.se, som genomförts av Netdoktor i samarbete med patientorganisationerna Storstockholms Diabetesförening och ...
-
Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?
Hur mycket frukt och godis kan man äta när man har typ 2-diabetes? Och varför blir blodsockret högre när man tränar? Här svara Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på läsarnas frågor om typ 2-diabetes.
2 Kommentarer -
Så fick Kim Larsson, 35, kontroll över sin diabetes
När Kim Larsson fick diagnosen diabetes typ 2, tackade han nej till medicinering. Kim ville istället se om han själv kunde vända de sjuka värdena till friska genom att bara ändra sin livsstil. Idag beskriver han sig själv som: Superstark, supersnygg och superglad.
10 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
6 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu