Nyhet | Diabetes typ 2

Stor kartläggning ska ge nya svar om diabetes

Annons

För att få svar på frågan varför vissa diabetiker får allvarliga komplikationer och andra inte, inleds nu en stor genetisk kartläggning av landets diabetiker. Valeri Lyssenko, som är docent i endokrinologi vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö, tycker att detta är en väldigt viktig studie.
– Det är många människor i världen som drabbas av diabetes typ 2 just nu.

Totalt finns det omkring 400 000 diabetiker i Sverige i dagsläget. Av dessa får omkring hälften av dem som har åldersdiabetes allvarliga komplikationer som hjärt- kärlsjukdomar, ögon- och njursjukdomar. Tidigare forskning har främst fokuserat på följdsjukdomar, men i den här studien har man vänt på det och vill undersöka de diabetiker som inte drabbas.
– Vi hoppas kunna förutse vem som har risk att drabbas av diabeteskomplikationer, säger Valeri Lyssenko, till Ekot.

Forskarna vill undersöka dem som haft sjukdomen länge. Enligt professor Peter Nilsson visar beräkningar att det finns omkring 11 000 diabetiker i Sverige som har levt med sjukdomen i över trettio år. Av dessa har ungefär hälften inga kända komplikationer och det är dem som forskarna är intresserade av. Den stora frågan nu är alltså varför vissa diabetiker tycks ha ett skydd mot komplikationer.
– Kan man lära sig något om genetiken, livsstilen, behandlingen som hänger ihop med att man klarar sig, då kan vi utnyttja den kunskapen till att skydda andra patienter. I förlängningen kanske vi kan hitta nya läkemedel, säger Peter Nilsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons