Nyhet | Diabetes typ 2

Solande kan ge skydd mot diabetes typ 2

Annons

Enligt en ny svensk studie, gjord vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Skånes Universitetssjukhus i Lund minskar risken att drabbas av så kallad ålderdiabetes (diabetes typ 2) för kvinnor som solar, jämfört med kvinnor som inte solar. Det rapporterar Sveriges Radio, Ekot, som pratat med docent Pelle Lindqvist som berättar att solning visat sig vara en av de viktigaste skyddsfaktorerna.
– Tillsammans med viktnedgång och träning ser aktiva solvanor ut att vara den viktigaste preventiva åtgärden mot diabetes typ 2, säger han till Ekot.

Under en period av elva år har omkring 40 000 kvinnor i åldrarna 25 till 64 år följts. Och det forskarna har kunnat se att de kvinnor som solade hade 30 procent mindre risk att få diabetes typ 2 jämfört med de som undvek solen.

En av förklaringarna till den minskade risken för diabetes typ 2 är D-vitamin som produceras i kroppen med hjälp av solljus. Forskarna bakom studien pekar på att människor i Norden ska försöka vara ute i solen när den är som starkast, men man bör absolut undvika att bränna sig. Förutom D-vitaminet effekt kan en annan delförklaring vara mängden av hormonet melatonin i kroppen. Bildandet av detta hormon påverkas av solljuset och det har visat sig påverka risken för att få diabetes typ 2.

Annons
Annons

Ytterligare en sak som framkommer i rapporten är att smala kvinnor har störst nytta av solandet, rapporterar Ekot. Enligt studieresultaten har de 50 procent lägre risk, medan kraftigt överviktiga kvinnor som solar inte minskar risken att få åldersdiabetes.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons