Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Screening skyddar inte mot hjärtinfarkt

Annons

Att genomföra screening för att upptäcka kranskärlssjukdomar bland patienter med typ 2-diabetes minskar inte risken för hjärtinfarkt eller plötslig hjärtdöd. Det visar en ny studie som forskare vid Yale University School of Medicine i New Haven i USA, genomfört. För personer som lider av typ 2-diabetes är kranskärlssjukdom en av de vanligaste dödsorsakerna, men ofta upptäcks inte symtomen förrän patienten drabbats av hjärtinfarkt eller plötslig hjärtdöd.

Totalt ingick 1 123 personer med diabetes typ 2 i studien där forskarna har undersökt om screening för kranskärlssjukdom kan identifiera högriskindivider och minska eventuella risker. Av de personer som deltog i studien fick hälften screening med myokardskintigrafi, en bildmetod som mäter genomblödningen i hjärtat, och de resterande lottades till att inte screenas. Uppföljningstiden för patienterna blev i snitt 4,8 år och där kunde man se att 15 hjärt- kärlhändelser inträffade de som blivit screenade, samma siffra för de som inte blivit screenade var 17. Som hjärt- kärlhändelser räknades hjärtinfarkt eller plötslig hjärtdöd.

Annons
Annons

Samtidigt ledde screeningen till att undersökning med kranskärlsröntgen genomfördes oftare. 4,4 procent av de screenade patienterna undersöktes med kranskärlsröntgen inom 120 dagar efter screeningen genomförts. I den andra gruppen var motsvarande siffra 3 procent. Forskarna menar att resultatet från studien visar att rutinmässig screening inte bidrar till någon större minskning av risken att drabbas för hjärt- kärlhändelser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons