Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rödvin på doktorns inrådan

Annons

I en ny svensk studie ska 25 frivilliga dricka ett till två glas vin om dagen under tre månaders tid. Tanken är att man ska undersöka rödvins effekt på hälsan och se om det kan leda till att läkare i framtiden ordinerar ett måttligt drickande för att till exempel motverka hjärt- och kärlsjukdomar.
– Jag tippar ju att vi kommer hitta en hel del positiva effekter av alkoholen. Det kommer kanske öppna för att det är okej att rekommendera ett dagligt, måttligt alkoholintag till de som har en hög kardiovaskulär risk, en hög risk för hjärt- kärlsjukdom, att man som doktor kan ge den rekommendationen, säger Fredrik Nyström, professor i intern medicin på Hälsouniversitetet i Linköping, till Sveriges Radio, Ekot.

Under tre månaders tid ska forskare i Linköping låta 25 personer dricka rödvin varje dag, män två glas och kvinnor ett glas. Som jämförelsegrupp kommer 25 personer vara helnyktra under samma period. Därefter kommer förändringar av blodfetter och blodplättar, fetthalter i levern och kärlvidgningar att undersökas. Man kommer även att följa upp hur insulinhalterna påverkas av vinet och om det påverkar risken att utveckla diabetes.

Annons
Annons

Tidigare studier som gjorts inom detta område har pekat på att den som dricker rödvin i måttliga mängder visar tendenser på att ha mindre risk för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Men, för att en läkare ska kunna ordinera alkohol krävs en mer omfattande och djupare studie där exempelvis livsstilsfaktorer som social tillhörighet kan vägas in, men det finns ändå höga förväntningar på resultatet.
– Om man tittar på epidemiologiska data så är det inga svaga effekter man ser ut att få av ett måttligt alkoholintag. Jämfört med att vara helabsolutist så kanske det är en minskning av kardiovaskulär sjukdom med 30 procent, och det är ungefär lika mycket som vi får av bra läkemedel, därför är det här en viktig fråga, säger professor Fredrik Nyström.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.