diabetes-man-doktor
Nyhet | Diabetes typ 2

Reumatoid artrit kan ge ökad risk för typ 2-diabetes – och tvärtom

Reumatoid artrit kan ge ökad risk för typ 2-diabetes, enligt en brittisk översiktsstudie, som presenteras på diabeteskongressen EASD. Det rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2020-09-23
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Data från en tidigare observationsstudie har pekat på att personer med diabetes har 70 procent högre sannolikhet att drabbas av reumatoid artrit, RA, än en kontrollgruppen som inte hade diabetes. Nu visar data från en ny studie att diabetes också kan ge ökad risk för RA.  

Gruppen med RA hade 23 procent högre risk för diabetes

Forskarna har tittat på incidensen av typ 2-diabetes bland individer som har RA och kom då fram till att gruppen med RA hade 23 procent högre risk än kontrollgruppen att drabbas av typ 2-diabetes. 

De brittiska forskarna menar nu att fynden stödjer idén om att inflammatoriska processer i kroppen är en viktig komponent vid uppkomsten och utvecklingen av diabetes. RA är nämligen an autoimmun och inflammatorisk sjukdom. De påpekar också att studien är en så kallad observationsstudie och därför kan de inte säga någon om  vad som föreligger sambandet mellan de båda sjukdomarna. 

Totalt ingick uppgifter om 1,5 miljoner individer i analysen. Resultaten presenteras på den pågående digitala EASD-kongressen, rapporterar Dagens Medicin. 

 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/09/22/reumatoid-artrit-kopplas-till-diabetes/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons