Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ögats hornhinna kan avslöja nervskador

Genom ögats hornhinna är det möjligt att se om en person med diabetes har fått nervskador. Undersökningen ska ta högst tio minuter, menar forskare från Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-02

Annons

Nerverna, främst i fötterna, tar ofta stryk hos personer med typ 2 diabetes. Med hjälp av ett särskilt mikroskop skulle man snabbt kunna upptäcka nervskador i resten av kroppen. Det visar en studie från Umeå universitet, som Vetenskapsradion presenterar.

– Den typ av mikroskop som behövs för hornhinneanalysen finns redan på alla universitetssjukhus i landet, säger Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin, till Vetenskapsradion.

Läs även: Minska aptiten och förebygg diabetes med korn

Annons
Annons

Ny standardundersökning vid diabetes

Enligt Olov Rolandsson tar undersökningen högst 10 minuter.

Nu hoppas han att sjukvården ska börja använda metoden, förslagsvis i samband med andra ögonundersökningar som diabetiker genomgår.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6896032

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons