Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny upptäckt kan leda till botemedel mot diabetes

Annons

Enligt ny forskning kan vävnad från mäns testiklar förvandlas till insulinproducerande celler, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.&nbspForskarna bakom den nya studien har lyckats omvandla spermiernas stamceller till insulintillverkande betaceller som vanligtvis finns i bukspottskörteln.


I studien producerade forskarna cirka en miljon stamceller, i laboratoriemiljö, utifrån ett gram vävnad från mänskliga testiklar. Dessa celler transplanterades sedan in i diabetessjuka möss, och resultaten visade att glukoshalten hos mössen minskade. Forskarna drar därför slutsatsen att stamcellerna producerar tillräckligt med insulin för att sänka blodsockerhalten hos mössen, uppger SVT.

Forskarna är dock noga med att påpeka att det behövs ytterligare studier för att nå långvarigare resultat. Men det finns förhoppningar om att upptäckten ska kunna leda till nya botemedel mot diabetes i framtiden.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.