Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livsstilsförändringar minskar risken för demens

Annons

Rökning, högt blodtryck och diabetes hos medelålders ökar risken för att drabbas av demens i äldre år. Det visar en omfattande studie som forskare vid University of Minnesota och John Hopkins Hospital i Baltimore, Maryland, gjort. Totalt har över 11 000 personer följts under mer än ett decennium och när studien inleddes 1990 var deltagarna mellan 46 och 70 år gamla. De fick då genomgå både en fysisk hälsoundersökning och ett kunskapstest. Deltagarna följdes sedan fram till 2004 för att se hur många som behövde vårdas på sjukhus till följd av demensdiagnos. Totalt rörde det sig om 203 fall.

Studieresultatet visar att risken att drabbas av demens ökar med åldrandet men det fanns även starka kopplingar mellan livsstilen och risken att insjukna. Rökare löpte till exempel 70 procent högre risk att bli dementa än ickerökare. Personer med högt blodtryck löpte 60 procent högre risk och för diabetikerna var risken dubbelt så hög att insjukna. Forskarna menar att det alltså går att undvika demens genom att ändra sina livsstilsvanor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.