Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Koppling mellan blodfettsänkare och diabetes

Annons

Blodfettsänkande statiner ökar risken för diabetes, visar en analys som publicerats i tidskriften Lancet. Men samtidigt framkommer det att risken dock är mycket låg och fördelarna med statiner överväger starkt. Eftersom det inte har&nbspkunnat visas i tidigare studier om det finns någon koppling mellan behandling med blodfettsänkare och diabetes har en grupp forskare vid University of Glasgow&nbspnu gjort en metaanlys av 13 olika statinstudier.

Sammanlagt ingår över 90 000 personer i studierna, varav knappt 4 300 utvecklade diabetes under en fyraårsperiod. Det forskarna kunde se var att statinbehandling var förenad med en 9 procent ökad risk att få diabetes, och störst var risken bland de äldre deltagarna.

Annons
Annons

Forskarnas slutsats är att det finns en liten ökad risk för diabetes hos personer som behandlas med statiner. Men samtidigt medger de att den risken i absoluta tal är mycket liten, särskilt sett i förhållande till den minskade risken för hjärt-kärlsjukdom som behandlingen innebär. Resultatet pekar dock på att personer som behandlas med statiner bör följas upp med tanke på diabetesrisken.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons