Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaffe och te ger bra skydd mot diabetes

Annons

Tre till fyra koppar kaffe eller te om dagen minskar risken för diabetes, visar ny forskning.
– I dag rekommenderar vi den som riskerar att drabbas av diabetes att äta bra mat, röra på sig och hålla vikten. Inom några år kommer vi troligen att kunna lägga till att vi också bör dricka tre fyra koppar kaffe eller te om dagen, säger Rachel Huxley, professor vid universitetet i Sydney i Australien.

Enligt studien fungerar alla sorters kaffe och te men koffeinfritt kaffe ger bäst skydd. Rachel Huxley har tillsammans med sina kollegor granskat mer än trettio studier som har undersökt om kaffe- och tedrickande påverkar risken att drabbas av vuxendiabetes. Totalt ingår 500 000 vuxna från bland annat Sverige, Japan och USA i rapporten, som hittills är den största och publiceras i medicintidskriften Archives of Internal Medicine.&nbsp

Annons
Annons

Studieresultaten pekar på att desto mer kaffe man dricker, desto större skydd får man mot folksjukdomen vuxendiabetes. Forskarna kom fram till att sex koppar kaffe om dagen gav det bästa skyddet men samtidigt medger dem att det inte heller är helt hälsosamt.
– Så mycket kaffe kan vara skadligt på andra sätt, till exempel kan koffein ge högt blodtryck. Det är inte lämpligt för den som har hjärt-kärlsjukdom. Därför tror vi att tre till fyra koppar kan vara lagom, säger Rachel Huxley.&nbsp

Inom loppet av tio år tror Rachel Huxley att vi kommer se nya läkemedel mot diabetes.
– De bygger på koncentrerade mängder av ämnen som finns i kaffe och te, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.