Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaffe minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes

En studie från Chalmers i samarbete med Umeå universitet visar att kaffe kan skydda mot typ 2-diabetes. Det vill säga om du dricker bryggkaffe istället för kokkaffe. Valet av tillagningsmetod påverkar nämligen utfallet av kaffets hälsoeffekter. 


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-26
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är inget nytt att högt kaffeintag har ett samband med minskad risk att drabbas av typ 2-diabetes. Men det är inte bara kaffet i sig som verkar ha betydelse - också hur det tillagas. I studien från Chalmers tror sig forskarna nu lyckats skilja på effekterna av kokkaffe och bryggkaffe.

− Vi har identifierat specifika molekyler, biomarkörer, i blodet hos deltagarna i studien som speglar intaget av de olika kaffesorterna. Dessa biomarkörer används sedan för analys när vi beräknar risken för typ 2-diabetes. Resultatet visar tydligt att kokkaffe inte ger den positiva effekt på diabetesrisken som bryggkaffe gör, säger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Kokaffe gav ingen effekt 

Med hjälp av dessa biomarkörer kunde forskarna visa att personer som brukade dricka två till tre koppar bryggkaffe per dag hade cirka 60 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes jämfört med personer som brukade dricka mindre än en kopp per dag. Konsumtion av kokkaffe hade däremot ingen effekt på diabetesrisken.
Många gånger föreligger en, enligt Rikard Landberg felaktig uppfattning gällande kaffe och som troligtvis bottnar i andra studier som visat ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. På grund av en typ av molekyler som finns i kokkaffe, som påverkar blodfetter och riskfaktorn homocystein negativt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

− Men det har visat sig att när man brygger kaffe fastnar diterpenerna i filtret och man får istället hälsovinsterna som många andra molekyler, till exempel olika fenoliska ämnen, bidrar till. I måttliga mängder bidrar även koffeinet till positiva effekter, säger han.

Vad man misstänker är att diterpenerna också skulle kunna påverka sockeromsättningen negativt, och på så vis förklara varför kokkaffe inte har samma skyddseffekt på risken att få diabetes som bryggkaffe.

  Källor

 • Chalmers - https://www.chalmers.se/sv/institutioner/bio/nyheter/Sidor/Bryggkaffe-skyddar-mot-diabetes-typ-2-visar-biomarkorer-i-blodet.aspx

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-01-19 22:03 (3 år sen)

  Hej,
  Intressant med kaffets positiva effekter. Hur ser det ut vad gäller snabbkaffe (frystorkat)?
  Vänligen,
  Lilian

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-30 21:39 (3 år sen)

  Jag undrar om man tittat på effekter av Nescafé eller om man kan dra några paralleller med hjälp sv studien ?

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-27 22:49 (3 år sen)

  Mycket intressant att bryggkaffe har betydelse som skydd mot 2-diabetes! Men jag dricker oftast pulver-kaffe. Har det samma effekt som bryggkaffe? Det skulle jag gärna vilja veta!


Annons