Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: Övervikt ska betraktas som farligt

Annons

Ny svensk forskning visar att överviktiga män har en förhöjd risk att drabbas av diabetes typ 2, trots att de inte samtidigt har andra metabola riskfaktorer. Tidigare forskning har pekat på att personer som är feta inte löper någon ökad risk att drabbas av diabetes, om de har en normal metabol riskprofil, skriver Dagens Medicin. Men nu har en grupp svenska forskare undersökt detta samband och funnit att det inte stämmer till hundra procent.

Forskarna, som samtliga är anknutna till Uppsala universitet, har studerat sambandet i en pågående epidemiologisk studie av män födda åren 1920 till 1924 i Uppsala län. Totalt ingick 1 675 män i 50 årsåldern i analysen. De indelades i sex olika kategorier beroende på vikt och om de hade metabola syndromet eller inte.

Männen följdes upp under lång tid, och efter 20 år hade 160 av dessa män insjuknat i diabetes. Det forskarna har kunnat konstatera utifrån dessa är att bland dem som var utan metabolt syndrom så var övervikt och fetma lik väl riskfaktorer för att ha insjuknat i sjukdomen.

Annons
Annons

Forskarnas slutsats är att övervikt och fetma ska betraktas som farliga tillstånd oberoende om individen har metabola syndromet, skriver Dagens Medicin på nätet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons