Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fet mat kan öka risken att drabbas av diabetes


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-17

Annons

För mycket fett i blodet kan hindra kroppen från att producera rätt mängd insulin. Det gör att fet kost kan öka risken att drabbas av diabetes, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är amerikanska forskare gjort studien som visar att den mat vi äter kan vara en orsak till att drabbas av diabetes. Studien har nämligen visat att höga halter av blodfetter gör att de celler som producerar insulin inte längre reagerar på blodsockret, vilket kan leda till diabetes.

Annons
Annons

De amerikanska forskarna hoppas att upptäckten ska leda till nya läkemedel. Det är något som professor Hindrik Mulder, som forskar kring insulinceller, vid Lunds universitet också tycker.

– Den här studien är oerhört intressant därför att man har kunnat identifiera proteiner och processer som man skulle kunna försöka manipulera för att hitta behandling för sjukdomen.

Studien har gjorts på möss. Mössen fick en strikt diet med mycket fett och sedan undersökte forskarna de celler som producerar insulin. Dieten gjorde att mössen fick mer blodfetter vilket gjorde att insulincellerna blev sämre på att känna av blodsockret. När cellerna fungerade sämre utvecklade mössen diabetes.&nbsp Men forskarna kunde också genetiskt manipulera cellerna så att mössen inte fick diabetes, fast de åt mycket fett, något som kan få betydelse för att utveckla mediciner.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons