Nyhet | Diabetes typ 2

Broccoli hyllas av diabetesforskare

Svenska forskare visar nu att antioxidanter i broccoli skulle kunna vara lika effektivt gällande att hjälpa diabetespatienter reglera blodsocker, som läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes är idag.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-16
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är en forskargrupp vid Lunds och Göteborgs Universitet som funnit sambanden efter flera års studier. Extraktet från broccoli har enligt forskarna stora fördelar jämfört med traditionell medicin.

I studien på 97 patienter identifierade forskarna ämnet Sulforafan, som finns i broccoli. En studie, där 97 patienter med typ 2-diabetes deltog, visar att de som fick extraktet hade väsentligt lägre halter av blodsocker.

Få biverkningar

Jämfört med de mediciner som finns på marknaden i dag bedöms broccoliextraktet ha flera stora fördelar.

Annons
Annons

– Det angriper en central sjukdomsmekanism, nämligen att levern producerar för mycket socker. Det har också en mycket mild biverkningsprofil, säger Anders Rosengren, läkare och forskare vid Göteborgs universitet och ledare av den här studien till SVT vetenskap.

Läs också:Glutenfritt kan öka risken för typ 2-diabetes

Målet just nu med broccoliextraktet är inte att registrera som medicin. Det handlar snarare om att till en början få fram det som functional food, det vill säga mat med positiva hälsoeffekter. Så det här innebär inte att man kan kasta de nuvarande medicinerna.

Annons
Annons

– Nej, det ska man absolut inte göra. Det här kan bli ett komplement till existerande läkemedel. En så komplex sjukdom som diabetes måste angripas från flera olika håll och vi tror att det här skulle kunna bli ett tillskott till en rad olika sätt att behandla den här sjukdomen, säger Anders Rosengren.

Lansering inom kort? 

Och det är inga små mängder av broccoli som krävs. Fem kilo besprutningsfria för en dos. Men ändå tror forskarna att det här blir billigare än traditionell medicin. De hoppas på att det finns på marknaden inom en snar framtid.

– Vi kommer nu att arbeta för att få det här godkänt och om det sker är målet att det ska komma patienterna till gagn redan inom något år, säger han.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons