Åldersdiabetes kan botas av fetmaoperation

Diabetiker får normala sockervärden två år efter fetmaoperation, men på längre sikt återfaller diock många i sjukdomen. Det visar resultat från den svenska SOS-studien där drygt 2000 opererade ingår. Flera av deltagarna har följt sedan studien startade 1987.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-06-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

343 personer med typ2-diabetes som genomgått en fetmaoperation följdes av forskarna. Två år efter operation hade 72 procent fått normala sockervärden jämfört med 16 procent i kontrollgruppen. 15 år senare hade dock runt två tredjedelar av de opererade återfallit i sjukdomen.

Fördelar med kirurgi

Professor emeritus Lars Sjöström tycker att studien visar på klara fördelar med kirurgi.

– Det finns ingen icke-kirurgisk metod som ens är i närheten av lika bra resultat. I kontrollgruppen hade bara 6,5 procent icke-diabetiska sockervärden efter 15 år. Dessutom var förekomsten av allvarliga diabeteskomplikationer betydligt lägre bland de opererade.

Annons
Annons

Risken att återfalla i diabetes var markant högre ju längre en person hade haft sjukdomen och ju sämre blodsockervärdena var vid tiden för operationen.

Lars Sjöström menar att det talar för att man för operera så tidigt som möjligt.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar EnSomSett 2014-06-11 17:43 (5 år sen)

    Hej!!
    Kan viktminskning ge samma effekt?

  • jag
    Em 2014-06-16 10:24 (5 år sen)

    Flera kvinnor i min släkt har fått åldersdiabetes och de var smala och aktiva båda två.. tror inte fetmaoperation varit ett alternativ här.


Annons
Annons
Annons