Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

De senare tidens dietrevolution har uppvisat lika många sätt att äta som det finns kost-intresserade människor. Att utesluta gluten i hopp om välmående har blivit något allt fler väljer – även dem utan celiaki(glutenintolerans). Ny forskning gjord vid Harvard University visar dock på motsatt hälsoeffekt.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-28

Diet utan gluten kan öka risken för diabetes
Annons

I Sverige har ungefär två personer av hundra glutenintolerans, också kallat celiaki. De vanligaste symtomen vid glutenintollerans hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är de vanligaste symtomen på celiaki oförklarlig trötthet och lågt blodvärde.

Allergi och intolerans mot gluten – två olika saker

Att ha allergi mot spannmål är inte det samma som att vara intolerant. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom exempelvis hudutslag, magont och andnöd.

Orsaken till sjukdomarna är inte helt klarlagd, men ärftlighet har visat sig spela stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.

Annons
Annons

Läs även: Mängden gluten avgörande för utveckling av celiaki »

Allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl


 Idag rekommenderas många utan varken intolerans eller allergi att i mångt och mycket utesluta gluten ur kosten. Det för att uppnå en bättre hälsa.  Men att ett lågt intag av gluten skulle ge positiva effekter hos personer utan intolerans avfärdas nu i ny studie från Harvard University. Forskningen pekar snarare på att ett minskat intag skulle kunna ha negativa effekter, dels genom att öka risken för typ-2 diabetes.

Enligt forskningen tros en av orsakerna ligga i att glutenfria livsmedel ofta innehåller mindre kostfiber samt mindre av andra typer av näringsämnen. Det menar studiens huvudförfattare Geng Zong vid nutritionsdepartementet på Harvard University’s T.H. Chan School of Public.

Fiberrik mat minskar risken för diabetes

Eftersom en kost som innehåller mycket fiberrika kan bidra till att minska risken för diabetes typ 2 kunde en förenklad slutsats dras att de som får i sig mindre av det här också löper större risk att drabbas av diabetes.  

Och det var också vad Geng Zongs 30 år långa forskningen visade på. Av de 200 000 personer som deltog i studien visade sig att de med ett högre glutenintag löpte 13 procent mindre risk att drabbas än de med lägre. Samma forskningsteam håller nu på att studera glutenfri kost på lång sikt med fokus på andra hälsoaspekter, så som hjärtsjukdom och viktuppgång.

Annons
Annons

Mer forskning på området behövs

Mer forskning behövs dock för att säkerställa sambanden. Men att välja glutenfri kost bör inte vara ett förstahandsval menar forskarna bakom studien.

En viktig del i behandlingen för den som har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomar.

Läs också: Glutenintoleranta kan ha ökad risk för nervskador »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-29 10:46 (7 år sen)

    Benämn gärna sjukdomen celiaki (inte glutenintolerans).

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-29 10:06 (7 år sen)

    Benämn gärna sjukdomen celiaki (inte glutenintolerans).

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-29 10:09 (7 år sen)

    Det beror ju på vad glutenfri omfattar i "glutenfritt".

    Äter inte majsmjöl, havre, mm som även de kallas "glutenfri".

    Äter lchf och lyckats undvika att få diabetes typ 2 och även gå ner i vikt.

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-29 10:34 (7 år sen)

    Det beror ju på vad glutenfri omfattar i "glutenfritt".

    Äter inte majsmjöl, havre, mm som även de kallas "glutenfri".

    Äter lchf och lyckats undvika att få diabetes typ 2 och även gå ner i vikt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.