Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren 
Artikel | Diabetes typ 2

Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren 

Kan diabetes botas och hur många typer av sjukdomen finns det? Här är svaret på fem vanliga frågor om diabetes.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-10 Uppdaterad den: 2018-11-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

De olika typerna av diabetes  

Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger förhöjt blodsocker, främst typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Men det finns också andra former av diabetes.  

Diabetes typ 1 kallades tidigare för insulinberoende diabetes. Denna diabetesform drabbar oftast barn och yngre vuxna, men kan förekomma i alla åldrar. Vanligast är att man insjuknar i tidiga tonåren. 

Diabetes typ 2 kallades tidigare för åldersdiabetes. Typ 2-diabetes är en sjukdom som blir allt vanligare och förekommer hos cirka fem procent av befolkningen i Sverige. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det.
Ärftligheten vid typ 2-diabetes är hög. Övervikt, framför allt bukfetma, rökning och stillasittande är andra starka riskfaktorer.

Graviditetsdiabetes uppstår under graviditeten, men försvinner oftast efter förlossningen.  

Sekundär diabetes betyder att sjukdomen orsakas av en annan sjukdom. Den kan uppstå efter en inflammation i bukspottkörteln och i samband med vissa medicinska behandlingar. 

Ett steg närmare personlig behandling av diabetes

För närvarande är diabetes uppdelad i två former, typ 1 och typ 2. Men enligt en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology (2018) finns det dessutom fler varianter av diabetes som kan uppstå i vuxen ålder. Det har länge varit känt att typ 2-diabetes kan se olika ut, men klassificeringen har varit oförändrad, skriver SVT Nyheter som har tagit del av studien. 

Detta visar studien: 

Den grupp som har den allvarligaste formen av diabetes är den med insulinresistens, forskarna kom fram till att dessa personer löper en mycket högre risk att drabbas av njursjukdom. Unga patienter med brist på insulin är en annan grupp som har hög risk att drabbas av allvarliga komplikationer. Det finns också en grupp som har en diabetes som motsvarade den ursprungliga typ 1-diagnosen. De person som lever med diabetes och som inte lider av de tre allvarliga formerna, har istället en mildare variant. Den finns bland annat hos personer som drabbas av diabetes i hög ålder (vilket är omkring 40 procent av patienterna). 

– Detta kommer att möjliggöra tidigare behandling för att förhindra komplikationer hos patienter som löper störst risk att drabbas, säger Emma Ahlqvist, docent vid Lunds universitet och medförfattare till studien, till SVT Nyheter.

LÄS MER: Diabetes hos barn (diabetes typ 1)

Annons
Annons

Detta är skillnaden mellan typ 1 och typ 2 diabetes 

Cellerna i vår kropp får energi från socker (glukos) i blodet. Men för att kunna ta upp sockret behövs hormonet insulin.
  

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin och därför måste man tillföra insulin via injektioner. Det är även bra att ändra sin kost och motionera. 

Vid typ 2-diabetes Vid typ 2-diabetes är cellerna i kroppen mindre känsliga för insulin, vilket innebär att cellerna inte kan ta upp socker från blodet i samma utsträckning som de normalt ska göra, detta kallas insulinresistens. För att kompensera detta ökar kroppen produktionen av insulin. Inledningsvis gör det att halterna av både socker och insulin i blodet stiger, men efter ett tag kan betacellerna i bukspottkörteln (där insulinet tillverkas) tröttas ut och insulinnivåerna blir då istället låga. När insulinnivåerna är låga ökar sockerhalten i blodet och typ 2-diabetes är ett faktum.

Typ 2-diabetes vanligast  

Typ 2-diabetes är i särklass den vanligaste typen av sjukdomen och står för 85 procent av all diabetes. I Sverige lever drygt 450 000 personer med sjukdomen. Runt 50 000 människor i Sverige har typ 1-diabetes. 

Vanliga symtom vid diabetes: 

 • Törst 
 • Stora urinmängder 
 • Trötthet 
 • Nedsatt aptit och viktminskning 
 • Klåda i underlivet 
 • Infektioner  

Dessa symtom ses hos både diabetes typ 1 och typ 2. Hos patienter med typ 1-diabetes utvecklas dock symtomen under en mycket kortare period än vid diabetes typ-2.  

Så behandlas diabetes 

I dagsläget går det inte att bota typ 1-diabetes eller typ 2-diabetes.  Däremot kan patienter med typ 2-diabetes hålla blodsockret på en normal nivå om de ändrar sina levnadsvanor genom bättre kost, fysisk aktivitet och minskad stress. 

Annons
Annons

Lär dig mer om typ 2-diabetes

Vill du lära dig mer om typ 2-diabetes? Då ska du ta del av utbildningen på Diabetes-kollen. Där lär du dig mer om sjukdomen och dess behandlingar, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Lycka till!

Gå till utbildningen: Har du koll på typ 2-diabetes? 
 

  Källor

 • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-presenterar-fem-typer-av-diabetes
 • Diabetesförbundet - https://www.diabetes.se
 • Diabetes-kollen - https://www.netdoktor.se/upplysningskampanjer/diabetes-kollen/

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons