Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diabetesdiagnos fick Ann att prova LCHF

Utan några som helst symtom fick Ann Bergström, 62, diagnosen diabetes typ 2. När hon väl bearbetat chocken bestämde hon sig för att diabetesen fick innebära slutet av år med dåliga matvanor och bestämde sig, mot läkarens råd, för att testa LCHF.

Annons

– Jag var för tjock och för stillasittande. Jag är helt övertygad om att jag, liksom många andra, har ätit mig till min diabetes, säger Ann Bergström.

Hon berättar om uppväxten med en ”riktig bullmamma” som syltade och saftade – och tyvärr också lade grunden till ett stort sockerbehov hos dottern. Som vuxen har hon levt stressigt och för några år sedan blev hon utbränd, något som hon själv tror kan ha utlöst sjukdomen. Men hon har ingen nära släkting som haft diabetes, så när Ann Bergström uppsökte läkare i ett annat ärende i februari i år hade hon inte en tanke på att proverna också skulle kunna visa på högt blodsocker. Men det gjorde de.

 – Jag fick höra av diabetessköterskan om problem med ögonbottnarna och om hur dålig blodcirkulation ledde till amputationer. Jag fick intrycket av att diabetes betydde att livet var slut inom en snar framtid. Jag fick medicin och kostråd och blev uppmanad att äta enligt tallriksmodellen, men ingenting skulle kunna bli bättre lät det som.

Annons
Annons

Testade LCHF som diabeteskost

Då vaknade rebellen i Ann Bergström. Hon hade länge funderat på att prova att äta enligt LCHF, mat med mer fett men färre kolhydrater, och nu bestämde hon sig på allvar för att prova. Hon äter som förr men har plockat bort bland annat bröd, pasta och potatis ur kosten och hennes blodsocker har sedan dess legat på en stabil sexa på blodsockermätaren. Som en bonus har hon gått ner i vikt och blivit av med sötsuget. Men det är inte alltid så lätt att förklara för omgivningen varför hon äter LCHF.

– Jag ser det som att jag är allergisk mot socker. Ändå tycker många att jag kan ta åtminstone en liten kaka till kaffet. Jag tycker att det är jättekonstigt. Man säger ju inte till en nötallergiker att han åtminstone kan ta en jordnöt.

Håller koll på hur maten påverkar blodsockret

Då och då blir det ändå för svårt att stå emot.

– Man är ju ingen robot. Ibland äter jag en hel chokladkaka – bara sådär. Och när sommaren kommer kan jag inte tacka nej till nypotatis, men jag har hela tiden koll på vad maten gör med mitt blodsocker.

 

Annons
Annons

Ann Bergström har också börjat promenera några mil i veckan och känner sig både piggare och jämnare i humöret.

 

– Inget av det här hade hänt om jag inte hade fått diabetes. Jag är både förvånad och imponerad av mig själv.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-04-15 10:51 (9 år sen)

    Nä man är ingen robot, jag har typ 2 diabetes. Insulin producerar jag, men den nyckel som skall överföra insulinet från blodet till muskelcellerna funkar dåligt, därför får jag ta anpassade tabletter just för detta de heter Metformin 500 mg, en tablett 3 gånger om dagen. Mitt långtidssocker låg på från början 56 mmol och ett normalt långtidssocker skall ligga på 46 mmol. Men med dessa tabletter och motion och lite omläggning av kosten ligger jag nu på 47 mmol. Man kan synda ibland med godis eller en kaka till kaffet, men vitsen är att inte göra det för ofta. Så det är till att kämpa på med motionen så kan man hålla det nere ganska bra. diabetes blir man aldrig av med så man får lära sig att leva med det. Mitt är åldersdiabetes.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.