Fakta | Diabetes typ 2

Diabetes och sex

Diabetes kan leda till problem med den sexuella förmågan på grund av sjukdomens biverkningar. Men som tur är finns det hjälpmedel som kan ge ett bättre sexliv.

Annons

Personer med diabetes kan få en negativ påverkan av sexlivet främst på grund av två anledningar. Diabetes kan förorsaka skador i de nerver som vi inte kan kontrollera med hjärnan, det autonoma nervsystemet, och detta påverkar lusten. Dessutom kan det bli skador på blodkärlen vilket leder till en minskad förmåga för blodet att transporteras till kvinnans/mannens könsorgan.

Förutom de två fysiska anledningarna kan lusten minskas på grund av stress och oro över sjukdomen.

Har du diabetesmakulaödem eller åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD)? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »

Kvinnor och sex

Störningar i det autonoma nervsystemet kan leda till att kvinnor får sämre känsel, och könsorganet kan då behöva mer stimulering för att det ska kännas lustfyllt. Ett bra hjälpmedel för att uppnå detta är att använda en vibrator.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Höga blodsockernivåer eller skador på nervbanan kan leda till att förmågan att få slidväggarna våta (lubrikation) blir sämre. Har man ändå lust går det bra att använda ett vattenbaserat glidmedel så att inte torrheten blir ett problem. Om problemet beror på högt blodsocker kan en förbättrad sockerkontroll också motverka torrheten.

Män och sex

På grund av nervskador beräknas var tredje man med diabetes få en viss grad av erektionsstörning/impotens. Det som kan påverka erektionsförmågan hos män med diabetes är en försämrad blodcirkulation till penis, kraftiga blodsockersvängningar, dålig kontroll av blodsocker och insulin, alkoholkonsumtion, rökning och läkemedelsbiverkningar.

Hjälpmedel som vacuumpump, pubisring eller läkemedel mot impotens kan hjälpa till och möjliggöra samlag.

Annons
Annons