Inbjudan till aktivitet | Diabetes typ 2 |

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes – det här behöver du veta

Hjärt-kärlsjukdomar och andra allvarliga sjukdomar – det är några av de komplikationer som kan uppstå vid typ 2-diabetes. 
– Det finns mycket som du kan göra själv för att minska riskerna att drabbas, säger Emese Gerentsér, medicinjournalist och communityansvarig i Aktiv patient.


Redaktionen, Netdoktor.se
Publicerad den: 2021-05-21
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Artikel Allvarliga komplikationer2

Skador i kroppen som uppstår till följd av långvarigt högt blodsocker brukar kallas för diabeteskomplikationer. Det handlar då om skador på nerver och blodkärl som i sin tur kan leda till allvarliga tillstånd, såsom hjärt-kärlsjukdomar. Även skador på ögonen, skador på nerver i fötterna samt sexuella problem är vanliga.

Men det går att minska riskerna och det finns mycket man kan göra själv.

– Det finns kunskap som alla med typ 2-diabetes borde få tillgång till. Det var ett av skälen till att vi startade Aktiv patient, säger Emese Gerentsér.

Vill du lära dig mer om hur du minskar riskerna att drabbas? Gå med i Aktiv patient »

En kostnadsfri tjänst

Aktiv patient är en ny och helt kostnadsfri tjänst från Netdoktor. Här kan de som lever med typ 2-diabetes delta i utbildningar och bland annat öka sin kunskap om vad man själv kan göra för att minska risken att drabbas av komplikationer.

– Här får du lära dig mer om hur du med hjälp av egenvård, läkemedelsbehandling och kunskap om sjukdomen kan minska riskerna för diabeteskomplikationer. Du får även lära dig vilka undersökningar och kontroller du bör göra regelbundet och varför, säger Emese Gerentsér.

Utbildningarna är webbaserade och enkla att genomföra. Allt man behöver göra är att logga in med Bank-ID och sätta igång.

– Skulle man behöva hjälp att komma igång eller logga in är det bara att ringa eller mejla, säger Emese Gerentsér.

Här kan du kika in i Aktiv patient »
aktiv patient preview psoriasis diabetes multipel skleros 725

Den vård man har rätt till

I Aktiv patient får man även kunskap om olika diabetesbehandlingar och om vilka rättigheter man har som patient i vården.

– Har du kunskap vet du också vilka frågor du ska ställa i ditt vårdmöte och vilka krav du har rätt att ställa. Vi vet att det ofta är först då som man faktiskt får den vård som man har rätt till och därför är patientupplysning en viktig del av Aktiv patient, säger Emese Gerentsér.

Gemenskap och stöttning, att dela sina erfarenheter med andra, är också en bärande del av Aktiv patient.

– Du är inte ensam med din sjukdom och i vårt diabetesforum kan du träffa andra som förstår vad du går igenom. Att bara få prata med någon, kanske efter ett jobbigt vårdmöte, kan betyda oerhört mycket. Eller så får man peppning och stöd som gör det lättare att leva hälsosammare, säger Emese Gerentsér som är forummoderator och svarar på frågor och ser till att alla känner sig välkomna i gemenskapen.

Vill du veta mer om Aktiv patient? Läs mer här »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Henry jällstrans 2021-06-10 11:46 (6 månader sen)

    Är intresserad av att ta del av info haft diabetes typ 2 i ca tio år äter jardiance metformin samt långtid insulin 30 enheter på kvällen.

  • Avatar Fanny 2021-06-5 09:17 (6 månader sen)

    Har typ 2 sen ngr år tillbaka