Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

Vaccin mot diabetes typ 1 på gång

En grupp forskare från Finland har utvecklat ett vaccin som förhoppningsvis kan komma att förebygga uppkomsten av diabetes typ 1.
Annons

Forskarna har avslöjats ett virus som orsak till diabetes typ 1, som främst drabbar barn. Det handlar om enteroviruset som förstör insulinproducerande celler i bukspottkörteln och som länge har kopplats till diabetes typ 1.

– Det nya prototypvaccinet har redan testats på försöksdjur och vi vet att vaccinet är effektivt, det fungerar på möss. Nu måste vi testa det på människor och förvissa oss om att det förebygger diabetes, säger professor i virologi Heikki Hyöty, till SVT.

Varje år insjuknar cirka 700 barn i Sverige i diabetes typ 1 och i Finland cirka 500 barn. Relativt sett toppar länderna därmed världsstatistiken för sjukdomen. Det väntas ta minst sju år att utveckla vaccinet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons