Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

Tidig tarmflora kan säga något om utvecklingen av typ 1-diabetes

I ett internationellt samarbete har forskare kommit ett steg närmare till att förstå utvecklingen av diabetes typ 1. Och det genom att titta på den tidiga utvecklingen av tarmfloran hos små barn, rapporterar Vetenskapsradion.


Publicerad den: 2018-10-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

För att forskarna ska kunna titta på den tidiga utvecklingen av tarmfloran har föräldrar skickat in avföringsprover från sina små barn eller nyfödda. 

– Vi ser att barnen utsätts för någonting redan under det första levnadsåret. Och att det skulle äga rum så tidigt var vi inte beredda på, säger Åke Lernmark från Lunds universitet och som har varit med i projektet, till Vetenskapsradion.

Vanligt virus misstänks vara boven


Forskarna misstänker att boven kan vara något av de vanliga virus som småbarn infekteras av i mage och tarm. Dessa infektioner märks oftast inte, men om barnet har en ärftlig risk att drabbas av diabetes typ 1 och om halterna är låga av vissa fettsyror som tillverkas av vissa tarmbakterier så skulle det kunna bildas autoimmuna antikroppar vid en virusinfektion. Vilket i sin tur kan orsaka diabetes typ 1.

Det forskarna vill försöka förstå hur tarmfloran utvecklas hos barnet och hur mycket av de fettsyretillverkande bakterierna som finns under olika åldrar. Med de här nya resultaten har man kommit en bit på väg, menar Åke Lernmark.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Saker som kan påverka tarmflorans utveckling är till exempel husdjur och syskon, men också amning.

– Om man till exempel har ammat får barnet med sig en rad av bakterier som kan hjälpa barnet att producera vissa typer av fettsyror, säger Åke Lernmark till radion.

Annons
Annons

Resultatet hjälper forskarna på vägen

Resultaten kan hjälpa forskarna att veta i vilka åldersgrupper de ska fortsätta sin sökning efter de virus som misstänks ligga bakom diabetes typ 1.

– Ska vi lösa gåtan om hur autoimmun diabetes triggas, då ska vi titta på barn som är mellan ett och fyra år gamla, och de nyfödda, säger Åker Lernmark till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Missas inte: Utbildning om typ 2-diabetes?

Just nu kan du gå en kort utbildning om typ 2-diabetes. Denna diabetes är en folksjukdom som blir allt vanligare, både i Sverige och i större delen av världen, i takt med att vi blir allt mer överviktiga, stillasittande och äldre. 

Omkring fyra till fem procent av befolkningen har typ 2-diabetes idag – och förekomsten ökar med stigande ålder. Dessutom finns ett stort mörkertal. 

Gå utbildningen nu: Har du koll på typ 2-diabetes?

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7074225

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons