Tidig tarmflora kan säga något om utvecklingen av typ 1-diabetes
I ett internationellt samarbete har forskare kommit ett steg närmare till att förstå utvecklingen av diabetes typ 1. Och det genom att titta på den tidiga utvecklingen av tarmfloran hos små barn, rapporterar Vetenskapsradion.
För att forskarna ska kunna titta på den tidiga utvecklingen av tarmfloran har föräldrar skickat in avföringsprover från sina små barn eller nyfödda.
– Vi ser att barnen utsätts för någonting redan under det första levnadsåret. Och att det skulle äga rum så tidigt var vi inte beredda på, säger Åke Lernmark från Lunds universitet och som har varit med i projektet, till Vetenskapsradion.
Pågående rekrytering: Har du svårläkta bensår? Anmäl dig till en studie där du får prova en effektiv behandling som läker ditt sår snabbare. Läs mer »
Vanligt virus misstänks vara boven
Forskarna misstänker att boven kan vara något av de vanliga virus som småbarn infekteras av i mage och tarm. Dessa infektioner märks oftast inte, men om barnet har en ärftlig risk att drabbas av diabetes typ 1 och om halterna är låga av vissa fettsyror som tillverkas av vissa tarmbakterier så skulle det kunna bildas autoimmuna antikroppar vid en virusinfektion. Vilket i sin tur kan orsaka diabetes typ 1.
Det forskarna vill försöka förstå hur tarmfloran utvecklas hos barnet och hur mycket av de fettsyretillverkande bakterierna som finns under olika åldrar. Med de här nya resultaten har man kommit en bit på väg, menar Åke Lernmark.
Saker som kan påverka tarmflorans utveckling är till exempel husdjur och syskon, men också amning.
– Om man till exempel har ammat får barnet med sig en rad av bakterier som kan hjälpa barnet att producera vissa typer av fettsyror, säger Åke Lernmark till radion.
Resultatet hjälper forskarna på vägen
Resultaten kan hjälpa forskarna att veta i vilka åldersgrupper de ska fortsätta sin sökning efter de virus som misstänks ligga bakom diabetes typ 1.
– Ska vi lösa gåtan om hur autoimmun diabetes triggas, då ska vi titta på barn som är mellan ett och fyra år gamla, och de nyfödda, säger Åker Lernmark till Vetenskapsradion.
Missas inte: Utbildning om typ 2-diabetes?
Just nu kan du gå en kort utbildning om typ 2-diabetes. Denna diabetes är en folksjukdom som blir allt vanligare, både i Sverige och i större delen av världen, i takt med att vi blir allt mer överviktiga, stillasittande och äldre.
Omkring fyra till fem procent av befolkningen har typ 2-diabetes idag – och förekomsten ökar med stigande ålder. Dessutom finns ett stort mörkertal.
Gå utbildningen nu: Har du koll på typ 2-diabetes?
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7074225
Källor
-
Svensk diabetesvård - långt ifrån att vara personcentrerad
ALMEDALEN: Typ 2-diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. I dag beräknas närmare en halv miljon svenskar ha sjukdomen. Många har typ 2-diabetes utan att veta om det och ytterligare ett okänt antal personer har ett förstadium till sjukdomen.
2 Kommentarer -
Allvarliga brister inom diabetesvården
Vården av personer med typ 2-diabetes har allvarliga brister som leder till lidande helt i onödan. Det visar den omfattande patientundersökningen Diabetes-kollen.se, som genomförts av Netdoktor i samarbete med patientorganisationerna Storstockholms Diabetesförening och ...
-
Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?
Hur mycket frukt och godis kan man äta när man har typ 2-diabetes? Och varför blir blodsockret högre när man tränar? Här svara Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på läsarnas frågor om typ 2-diabetes.
2 Kommentarer -
Så fick Kim Larsson, 35, kontroll över sin diabetes
När Kim Larsson fick diagnosen diabetes typ 2, tackade han nej till medicinering. Kim ville istället se om han själv kunde vända de sjuka värdena till friska genom att bara ändra sin livsstil. Idag beskriver han sig själv som: Superstark, supersnygg och superglad.
10 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
6 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu