Nyhet | Diabetes typ 1

Svenskt vaccin ska hjälpa barn med diabetes

Annons
Annons
Annons

Ett svenskt vaccin mot barndiabetes kommer att testas på drygt 600 nyinsjuknande barn i USA och Europa. Sverige kan därmed bli först i världen med ett vaccin mot barndiabetes, skriver Svenska Dagbladet. Sett över världen har Sverige näst högsta förekomst av barndiabetes, värst är Finland. Med detta vaccin väcks det hopp om att sjukdomsförloppet ska kunna hejdas eller bromsas upp.


– Tanken med det här vaccinet är att komma in i ett tidigt skede av sjukdomen, innan förstörelsen av de insulinproducerande cellerna hunnit gå för långt, säger Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings universitet.

Barnen som ingår i studien kommer att få fyra injektioner, men endast en tredjedel får fyra vaccininjektioner. Resterande studiedeltagare ges placebo eller vaccininjektioner blandat med placebo. De första analyserna av resultaten beräknas kunna presenteras under senvåren, enligt SvD.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons