Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Inflammation kan göra att typ 1 diabetes bryter ut

Idag är uppfattningen att typ 1 diabetes orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen. Men nu visar forskare i Uppsala att inflammation kan göra att sjukdomen bryter ut. Det rapporterar Vetenskapsradion.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den allmänna uppfattningen inom diabetesforskningen har varit att diabetes är en autoimmun sjukdom. Detta baseras på studier av diabetessjuka möss, som har visat att immunförsvaret angriper diabetescellerna.

– Men riktigt så solklart verkar det inte vara i människan. Antagligen är det flera olika slags sjukdomar, de orsakas inte på samma sätt. Det gemensamma är att de inte kan producera insulin, säger Oskar Skog, docent och diabetesforskare på Rudbeckslaboratoriet på Uppsala universitet, till Vetenskapsradion.

Läs även: Många vet inte om att de har diabetes

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Inflammation i tarmen kan förklara uppkomsten av diabetes

Uppsalaforskarna har nu studerat hur de insulinproducerande cellerna påverkas av inflammation. Deras hypotes är att de insulinproducerande cellerna dör av bakterier som har lyckats ta sig in i bukspottkörteln via gången mellan körteln och tolvfingertarmen – där enzymer för matspjälkning transporteras ut i tarmsystemet.

Annons
Annons

Detta finns redan beskrivet i litteratur från tiden innan det fanns konstgjort insulin – då diabetessjuka många gånger dog ganska snart efter att de fått sjukdomen.

Läs även: Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren

Men även i modern tid har läkare i Uppsala sett hur inflammation angriper insulincellerna. Något som skedde under en undersökning av bukspottkörteln från en man som avlidit precis efter att han fått typ 1 diabetes.

– Nu när fältet går över mer och mer till att forska på mänsklig vävnad återupptäcker vi sådant som man visste redan för längesen, Oskar Skog.

Annons
Annons

Behandla inflammationen i bukspottkörteln

Nästa steg är att pröva hypotesen – om att det är bakterier från tarmen som tar kål på insulincellerna på råttor. Skulle så vara fallet menar forskarna att det kan bli aktuellt att på försök ge antibiotika till människor som just fått diabetes.

– Vi har en lång väg kvar, men vi hoppas på sikt kunna hindra att diabetes alls bryter ut, säger Oskar Skog.

    Källor

  • Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6944827

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-20 12:48 (5 år sen)

    Hej, vilken antibiotika kan man använda mot diabetes, i artikeln ovan?

    Jag åt probiotika innan min debut, kan det ha påverkat?

    Vänligen Sara


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons