Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

"Positivt framsteg inom behandling av typ 1-diabetes"

studien, publicerad i tidskriften Science translational medicine, sågs tecken på att sjukdomsprocessen vid typ 1-diabetes avstannade och patienterna behövde mindre insulin än de i placebogruppen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Vid typ 1-diabetes uppfattar kroppens immunförsvar de egna insulinproducerande cellerna som främmande och förstör dessa. I tidigare försök med immunterapi har man vid upprepade tillfällen injicerat låga doser av en molekyl som liknar insulin och hoppats kunna lära immunförsvaret att inte reagera emot det.

– De har varit väldigt svajiga resultat, förklarar Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet, som forskar kring immunterapi mot typ 1-diabetes.

Men i den aktuella studien har forskarna istället provat injicera en annan slags molekyl än tidigare – en liten peptid som är en bit av förstadiet till insulin.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Studien inkluderade totalt 27 patienter som behandlades under 100 dagar.

Diabetespatienterna behövde mindre insulin

Den grupp patienter som fick immunterapin visade inga tecken på biverkningar, varken under behandlingen eller vid uppföljningen efter sex månader. Vidare verkade förstörandet av de insulinproducerande cellerna avstanna hos de behandlade patienterna, i jämförelse med placebogruppen där processen fortsatte. Behandlingen resulterade i att de behandlade patienterna behövde mindre insulin.

– Det finns tecken på att sjukdomsprocessen avstannade, och det är väldigt positivt, säger Åke Lernmark.
Dock är att studien mycket liten vilket kräver betydligt större patientgrupper och mer forskning innan någon allmän behandling kan bli aktuell.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6753553

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-08-12 11:03 (6 år sen)

    Intressant att forskningen runt C-peptid vaknat till liv igen. Har ju visat sej i tidigare studier att C-peptid har stor inverkan på välbefinnandet hos typ-1 diabetiker, ja de idrottsmän med typ-1 diabetes som fick injektioner av C-peptid blev mycket piggare och trodde dom fått i sej något dopingpreparat.
    Att det nu visar sej att C-peptid även kan hjälpa till att mildra den infektion som slår ut insulinproduktionen i de langerhanska cellöarna är ju fantastiskt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons