Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rön ger hopp om att bota diabetes typ 1

Annons

Transplantation av celler som producerar insulin direkt in i en armmuskel kan vara en ny metod för att bota diabetes. Det har forskare vid Uppsala universitet upptäckt.
– Vi har kommit fram till att när man transplanterar insulinproducerande celler i muskler får de ett normalt blodkärlssystem inne i den här. Då har vi sett att möss med diabetes snabbt blir fria från sin diabetes och kan reglera blodsockret normalt, säger Mia Philipson, forskningsledare för studien vid institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, till Ekot.

Det är personer som har svår diabetes typ 1 som kan bli hjälpta av de nya forskningsresultaten. Vid diabetes typ 1 kan kroppen inte tillverka något eget insulin då de insulinproducerande cellerna inte fungerar. Eftersom kroppen inte klarar av att hålla blodsockret på en normal nivå måste man tillföra insulin dagligen via injektioner. Det kan vara svårt för de med svår diabetes typ 1 att avgöra i förväg hur mycket insulin som behövs från gång till gång.

Tack vare de nya rönen kan dock diabetikerna komma att slippa detta problem. Forskarna vid Uppsala universitet har kommit på att man kan transplantera insulinproducerande celler rakt in i en armmuskel. Hittills har man prövat på möss och på tre mänskliga patienter.
– Om det här fungerar som vi har sett i möss även i människor betyder det förhoppningsvis att fler patienter med väldigt svårreglerad diabetes typ 1 därmed skulle kunna få en sådan här transplantation, säger Mia Philipson, forskningsledare för studien vid institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.