Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya framsteg inom behandling av diabetes typ 1

Annons

Forskare har lyckats skapa en ny typ av konstgjord bukspottskörtel för personer med diabetes typ 1. I den nya tekniken så används utöver insulin också hormonet glukagon för att stabilisera blodsockernivåerna i blodet. Till skillnad från insulinet som ser till att en för hög blodsockernivå sänks, så gör glukagonet att socker som finns upplagrat i levern frigörs när sockernivån är för låg.

I dag får personer som har diabetes typ 1 själva mäta blodsockernivån i blodet, och ger sig själva regelbundet en spruta med lagom mycket insulin. Det finns omkring 50 000 svenskar som har sjukdomen så den nya tekniken skulle komma väldigt passande då den underlättar arbetet. Men den nya tekniken är fortfarande i sin linda. I studien fick testpersonerna konstant ha blodsockermätare kopplade till sina blodbanor. Mätarna skickade data till en laptop, som bearbetade informationen och därefter reglerade insulin- och glukagonpumparna.

Framöver är tanken att patienter ska kunna ha maskinen med sig och på sig hela tiden, i princip utan att den märks. Jan Bolinder, professor i klinisk diabetesforskning vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, tror att den nya metoden inte är alltför avlägset.
– Min gissning är att vi inom den närmaste 5-10-årsperioden har ett system som kan tillskapa en i det närmaste helt normaliserad blodsockerkontroll. Man jag tror också att vi dessförinnan kommer att ha system som kanske inte kan erbjuda en fullständigt normal blodsockerkontroll, men som ändå är vida överlägsen den konventionella behandling som vi har i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.