Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

Fler kvinnor med diabetes typ 1 dör i förtid

En ny studie visar att kvinnor med diabetes typ 1 löper dubbelt så stor risk att dö av hjärtkärl-sjukdomar, jämfört med diabetessjuka män.

Publicerad den: 2015-02-06
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet och innefattar drygt 214 000 personer från olika delar av världen.

Forskarna undersökte risken att drabbas av problem med hjärtat eller njurar till följd av diabetes typ 1, och fann att kvinnor har dubblerad risk att dö i förtid av hjärtkärlsjukdom. Detta jämfört med diabetessjuka män.

Att kvinnor har sämre blodsockerkontroll kan vara en orsak, något som redan visar sig i tonåren.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det här kan bero på att kvinnor saknar det stöd som männen ofta får hemifrån och kvinnorna har ett större behov av stöd ifrån sjukvården också, säger Kerstin Brismar som är professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, till SVT.

Hon tror däremot inte att kvinnor får sämre diabetesvård än män.

– Nej, det har vi inte kunnat se, däremot har studier visat att kvinnor ett större behov av kontakt med läkare och sjuksköterskor och det kan bero på att kvinnor fokuserar mer på sina familjer istället för att prioritera sin egen hälsa.

Annons
Annons

En annan förklaring till kvinnors förhöjda risk kan bottna i hormonet östrogen som har en skyddande effekt vid hjärtkärlsjukdom. Under de fertila åren går östrogenproduktionen ned vilket innebär att kvinnor med typ 1-diabetes kan hamna i klimakteriet upp till tio år tidigare, jämfört med dem som inte har sjukdomen.

– När östrogennivåerna minskar så stiger det farliga kolesterolet, ämnesomsättningen förändras och vi får en större fettmassa och bukfett. Allt det ökar risken för hjärtkärlsjukdom, säger Kerstin Brismar till SVT.

Hon påpekar att kvinnor med diabetes typ 1 kan kontakta en gynekolog för att undersöka nivån av östrogen.

– Mitt råd är att söka hjälp inom sjukvården så att man får en så bra och jämn blodsockerkontroll som möjligt och så ska man ha kontakt med gynekolog och testa om man har för lite östrogen. Då kan man fundera på om man ska ta östrogentillskott eller inte.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons