Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diabetes typ 1 ökar inte längre


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-03

Annons

Ny statistik visar att antalet unga som insjuknar i diabetes typ 1 inte längre ökar, rapporterar SR:s Vetenskapsnyheter. Under 80- och 90-talen steg antalet fall stadigt men nu är uppgången bruten. Det visar en studie från Umeå Universitet.

– Den här förändringen i trend ger oss en förhoppning om att det här är kopplat till att vi också har fått en mindre risk av övervikt hos just dom små barnen i Sverige, säger barnläkaren Gisela Dahlquist, som har lett studien.

Forskarna har följt diabetes-utvecklingen hos barn och unga från 1977 och 30 år framåt. Via register har man nu kunnat se att under sju år på 2000-talet skedde inte längre någon ökning av antalet barn som drabbas av diabetes typ 1.

Sverige är efter Finland det land som har högst andel personer med typ 1-diabetes. Cirka 7 000 svenskar lever med sjukdomen, och antalet nya fall har nu stabiliserats till ungefär 700 per år.

Men för att minska risken för diabetes typ 1 har Gisela Dahlquist ett tydligt råd.

– Barn ska inte banta men man ska undvika dålig kost.

Men Gisela Dahlquist vill inte ge föräldrar dåligt samvete för att barnen blivit sjuka. Eftersom diabetes typ 1 är en komplex sjukdom finns det många orsaker till att den bryter ut. Genetisk känslighet spelar en viss roll, och även virusinfektioner kan utlösa sjukdomen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.