Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diabetes hos gravida kan ge njurskador hos barn

Annons

Det är sedan tidigare känt att gravida kvinnors levnadssätt har betydelse för det väntade barnets hälsa. Och nu har forskare hittat ytterligare samband. I en studie har man funnit att barn till mödrar som har diabetes löpte 69 procent större risk att utveckla kronisk njursjukdom, jämfört med barn till mödrar som inte har diabetes.

Totalt har 4 000 patienter som har fått sin diagnos innan 21 års ålder, jämförts med 20 000 friska barn. Forskarna bakom studien kan även konstatera att risken att barnet får kronisk njursjukdom ökar med 28 procent om mamman får diabetes under graviditeten, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet.
Forskarna är dock noga med att påpeka att det går att förhindra sjukdomen hos barnet, bland annat genom viktnedgång och strikt skötsel av sin diabetes.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.