Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cancer i barndomen – ökad risk för diabetes

Annons

Personer som har haft cancer i barndomen löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av diabetes typ 2 jämfört med friska syskon. Och efter strålbehandling var risken betydligt större, visar en studie som presenteras i Archives of Internal Medicine. Det är amerikanska forskare som i en studie har undersökt förekomsten av typ 2-diabetes hos 8 600 personer som diagnostiserats med cancer innan 21 årsålder, samt 2 900 av deras syskon, som valdes ut slumpmässigt.

Forskarna undersökte bland annat deltagarnas läkemedelsanvändning, vilken typ av strålbehandling de fått och olika faktorer som påverkar risken för diabetes, som till exempel kroppsmassindex och graden av fysisk aktivitet. Vid en uppföljning, då deltagarna var 32 respektive 33 år, visade det sig att det var 1,8 större risk att drabbas av diabetes typ 2 bland dem som haft cancer. Den största orsaken till detta, som forskarna har kunnat peka på, är att strålbehandlingen var en stor bidragande faktor till diabetes. Typ 2-diabetes var 2,7 gånger vanligare hos personer som fått strålning över buken och sju gånger vanligare hos dem som fått helkroppsstrålning. Forskarna menar, med deras studieresultat som grund, att det är viktigt att läkare är medvetna om den ökade risken för typ 2-diabetes bland de som haft cancer i barndomen och att dessa personer därför bör screenas för förekomsten av diabetes.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.