Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodsockret ökar hos unga diabetiker

Annons

Långtidsblodsockret bland svenska barn och ungdomar med diabetes ökad ifjol, och därmed stärks en negativ trend, skriver Dagens Medicin. Siffrorna är hämtade ur 2009 års rapport från nationella registret för barn- och ungdomsdiabetes, Swediabkids. År 2007 var snittvärdet för långtidsblodsocker, HbA1c, 7,18 procent men sedan dess har siffran gått upp och motsvarande siffra år 2009 var 7,24 procent.
– Det är tråkigt. Vi vet inte varför det ökar, men jobbar på hårt att vända trenden. Bland annat har vi startat utbildningar och arbetar för att förmedla kunskaper om hur kliniker som ligger bra till har gjort, säger Ulf Samuelsson, registerhållare och överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, till Dagens Medicin.&nbsp

Rapporten pekar samtidigt på att det finns stora skillnader i resultaten bland klinikerna. Andelen barn som uppnår målvärdet på HbA1c under 6,5 procent varierar stort och detsamma gäller genomsnittvärdet för HbA1c som ligger på 6,19 procent i Växjö men 7,95 i Gällivare. Och detta är något som upprör Ulf Samuelsson.
– Det är inte bra, så här kan vi inte ha det. Skillnaderna tror jag främst beror på hur man arbetar på klinikerna, vi måste se till att vi gör mer likadant över hela landet. Det är en stor utmaning att harmonisera diabetesvården av unga, säger Ulf Samulesson.&nbsp

Annons
Annons

Totalt insjuknade 818 svenskar under 18 år i diabetes under 2009.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.