Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

“Barn med typ 1-diabetes lever inte i ständig livsfara”

DEBATT: Det råder en stor missuppfattning om att barn med diabetes typ 1 när som helst kan dö av hypoglykemi (lågt blodsocker), trots att det är sällsynt. Det skriver Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik, vid Linköpings universitet i en debattartikel i Läkartidningen. Allmänheten och sjukvårdspersonal behöver bli bättre informerade.


Publicerad den: 2018-12-10
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

“Barn med typ 1-diabetes lever inte i ständig livsfara”
Annons

Typ 1-diabetes är en allvarlig sjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer på både kort och lång sikt. Ludvigsson skriver att många föräldrar lever i skräck för att barnet när som helst kan dö av hypoglykemi (lågt blodsocker) trots att det är extremt sällsynt.

Ludvigsson tydliggör att det endast förekommit dödsfall då barnet fått för stor dos insulin i anslutning till hypoglykemi, och att barn med typ 1-diabetes som drabbas av svår hypoglykemi med kramper vaknar spontant av sin egen motreglering om inget görs. Först när en person haft typ 1-diabetes i 15–20 år kan motregleringen försämras och hypoglykemi bli livshotande. Han hänvisar till fall där näst intill enbart vuxna patienter med typ 1-diabetes hittats döda i sängen och dödsorsaken inte har kunnat fastställas, men där hypoglykemi är en möjlig orsak.

LÄS OCKSÅ: Fem vanliga frågor om diabetes – här är svaren 

Mer information om typ 1-diabetes behövs

Missuppfattningen leder enligt Ludvigsson till en ökad press på föräldrar till barn med typ 1-diabetes. Han nämner också att jämförelser i sociala medier om vem som “sköter” sitt barn bäst ökar pressen ytterligare. Även olika riktvärden mellan kliniker bidrar till föräldrarnas oro. Ludvigsson poängterar att det inte är förvånande att andelen föräldrar till barn med typ 1-diabetes i hög grad uppfyller kriterierna för utbrändhet. Han proklamerar att allmänheten och sjukvårdspersonal behöver få tydligare och mer korrekt information kring patienter med typ 1-diabetes. Han tror också att ökad kunskap om sjukdomen i samhället i stort kan bidra till öka forskningen på området.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/12/Barn-med-typ-1-diabetes-lever-inte-i-standig-livsfara/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons