Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet unga med diabetes kan fördubblas


Publicerad den: 2009-05-28

Annons

Antalet barn i Europa som får diabetes typ 1 innan de fyllt fem kommer att fördubblas de närmaste tio åren, det spår forskare i det kommande numret av den medicinska tidskriften The Lancet.

De flesta forskare lutar åt att det är livsstilsfaktorer, inte minst sockerrik mat som ligger bakom. Människor ändrar sin kost och får i sig mer energi vilket i sin tur påverkar insulinomsättningen i kroppen. En mätbar effekt av det ökade matintaget är att barnen genomgående blir längre och väger mer med tilltagande välfärd. Samtidigt visar studier att barn som ökar mer i längd och vikt har större risk att utveckla diabetes än de som växer långsammare.

Annons
Annons

I Sverige och Finland har antalet barn som får diabetes typ 1 mer än fördubblats de senaste 20 åren. Numer drabbas även spädbarn i allt snabbare takt, säger professor Gisela G Dahlquist i Umeå som är en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.