Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes typ 1

Allt fler barn får typ 1-diabetes

Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes i Sverige fortsätter att öka, och diagnosen ställs ofta alltför sent.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-24
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Faktorer i vår miljö och livsstil som leder till typ 1-diabetes tycks bli än farligare, säger Johnny Ludvigsson, senior professor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, analyserat uppgifter från det nationella kvalitetsregistret för barn- och ungdomsdiabetes, Swediabkids.

I sin studie har han funnit att incidensen av typ 1-diabetes hos barn upp till 15 år fortsatt att öka till år 2015 även om det tidigare rapporterats att incidensen, alltså antalet nyinsjuknande i typ 1-diabetes, bland svenska barn har nått en stabil nivå. Nu är alltså bilden en annan.

– Detta är mycket uppseendeväckande. Orsaken till typ 1-diabetes är en gåta, men det är skrämmande att de faktorer i vår miljö och livsstil som leder till typ 1-diabetes tycks bli än farligare, säger Johnny Ludvigsson.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

 

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2017/08/21/allt-fler-barn-insjuknar-i-typ-1-diabetes/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons