Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Insulinpump halverar risken för död i hjärt- kärlsjukdom

Ny forskning visar att diabetiker som använder insulinpump istället för sprutor har en nästan halverad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Men i sjukvården förskrivs allt färre insulinpumpar till patienter med diabetes typ 1.

Annons

För ett och ett halvt år sedan övertog landstingen kostnadsansvaret för insulinpumparna från staten. Tidigare ingick insulinpumparna i läkemedelsförmånen, men togs bort eftersom de ansågs ha för lång livslängd för att räknas som förbrukningsartiklar. Många befarade att landstingen skulle snåla in på pumpbehandlingar när de själva fick stå för notan – och farhågorna verkar ha besannats: Pumpförskrivningen har gått ner med omkring trettio procent.

Men i de nationella behandlingsriktlinjerna rekommenderas insulinpump – och råden backas nu upp av en studie gjord vid Sahlgrenska akademin. I studien, som genomförts med hjälp av Nationella diabetesregistret, följde forskarna drygt 18 000 svenskar med typ 1-diabetes under sju års tid. Av deltagarna fick ungefär 2 400 personer insulin genom pump, medan övriga tog dagliga insulinsprutor. Studien visade att diabetikerna med insulinpump hade en nästan halverad risk för att dö i hjärt- och kärlsjukdom jämfört med diabetikerna som tog sprutor.

– Vi visste sedan tidigare att insulinpumpen förbättrar livskvaliteten och blodsockret, men nu förefaller det också som att det är en skyddande behandling. Så frågan om pump bör komma upp mycket oftare, säger Soffia Gudbjörnsdottir, forskare vid Sahlgrenska akademin och ansvarig vid Nationella diabetesregistret.

Annons
Annons

Istället för att fråga vilka diabetiker som vill ha insulinpump borde man vända på frågan, menar Soffia Gudbjörnsdottir. Hon tycker att insulinpump skulle kunna vara förstahandsvalet vid diabetes typ 1.

– Vem vill inte ha pump kanske man ska fråga sig? Alla vill inte ha det, men jag tycker inte att det ska vara en kostnadsfråga, säger Soffia Gudbjörnsdottir.

Från landstingens sida hävdar man att alla som behöver insulinpump ska få det, men verkligheten är en annan. Det vittnar Diabetesförbundets ordförande Fredrik Löndahl om.

– Det finns en enorm frustration bland våra medlemmar. Många tror att de skulle kunna bli hjälpta med insulinpump, men de får inte tillgång till någon pump, eftersom det är dyrt och läkaren inte anser att de är tillräckligt sjuka, säger han.

Annons
Annons

– Om jag har en livslång sjukdom som kräver ganska mycket av mig, alla dagar i veckan året om, då ska jag självklart ha tillgång till moderna hjälpmedel, även om det kostar lite mer nu. Vi sparar ju liv. Det är för jävligt att vi pratar om kostnader, säger Soffia Gudbjörnsdottir. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 04:24 (8 år sen)

    my name is mohammad fadli am from Indonesia and looking for work in Candacan u help me to get job in canada, i have experience work in many hotels in indonesia as housekeeping department and food and beverage. would you help me plkeas?ThanesGod Bless U!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.