Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fotsår en fara för diabetiker

”Äsch, det är ju bara en liten rispa på foten.” Den tanken kan vara livsfarlig för den som har diabetes. Med bra och tidig fotvård skulle antalet amputationer bland diabetiker drastiskt kunna minska.
Annons

Olika fotproblem är väldigt vanligt bland personer med diabetes. Så mycket som två av tre diabetiker har någon form av besvär med fötterna, ofta försämrad blodcirkulation eller infektioner, och runt 5 procent har fotsår. Det är också vanligt att diabetiker som gått i många år med högt blodsocker får nervskador på fötterna, vilket i sin tur gör att du får nedsatt känsel och kanske inte märker om du råkar trampa på något vasst eller går med grus i skon. Mer behövs egentligen inte för att ett sår ska uppkomma. Har du riktig otur kan såret i värsta fall leda till en svårläkt infektion där man behöver amputera tår eller framfot. I första hand försöker vården dock förbättra blodcirkulationen genom att göra en ballongvidgning eller bypass-operation i underbenskärlen.

– Ett litet sår kan få förödande konsekvenser, men är samtidigt väldigt lätt att förebygga med bra fotvård, snälla skor och regelbunden kontroll av fötterna, säger Stig Attvall, överläkare på Diabetescentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Annons
Annons

God fotvård minskar risken för diabetessår

Det allra bästa sättet att minska risken för amputation är att se till att undvika sår på fötterna - för när du väl har ett diabetessår på foten tar det upp till 40 gånger så lång tid att läka såret som hos en frisk person. Hela 70 procent av alla amputationer hos diabetiker börjar i själva verket med ett fotsår.

– Om du märker att du fått ett sår på foten måste du så snart som möjligt få en bedömning gjord på en diabetesfotmottagning, säger Stig Attvall. 

Annons
Annons

"Diabetiker måste informeras om fotsår"

Om det är blodcirkulationen i foten som är problemet kan den förbättras genom kärlkirurgisk behandling eller en mindre operation. Skulle såret vara infekterat får du antibiotika. Amputation görs först som allra sista utväg på en svår infektion med hög feber.

För att kunna rädda många fötter behöver sjukvården bli ännu bättre på att informera patienter med diabetes om fotsår, menar Stig Attvall.

– Jag önskar att alla diabetiker förstod hur viktigt det är att ta hand om sina fötter, och att primärvården och sjukhusvården i framtiden prioriterar diabetesfoten ännu högre.

Några tips för dig med diabetes:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

  • Tvätta fötterna varje dag
  • Torka dig noggrant mellan tårna
  • Smörj in fötterna regelbundet
  • Klipp naglarna när det behövs, men försiktigt så att du inte skadar nagelbädden i kanterna
  • Se över dina fötter varje dag (med spegel kan du titta även under fotsulorna)
  • Var uppmärksam på om du plötsligt ser rodnad, svullnad, torr hud eller förhårdnader – sök i så fall vård akut
  • Använd mjuka strumpor och byt dem varje dag
  • Gå i bekväma skor, välanpassade skor

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-12-18 12:27 (5 år sen)

    Om man har diabetes typ 2 och bypass kan man få bidrag till fotvård? Jag har försökt att få klarhet via nätet, men ej.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-18 00:53 (8 år sen)

    Jag insjuknade i diabetes II 2013. Hösten 2014 (nov) var jag hos diab.ssk på min vårdcentral, då min vänstra fot hade svullnat oerhört. Har dessutom PPS (postpoliosyndrom i vä benet). Diabetessköterskan rent ut sagt struntade fullständigt i, att titta på min fot. Gav endast rådet, att jag ska ta kontakt med en fotvårdsterapeut. Fick en enda remiss till en enda sådan. Oerhört lång väntetid. Kunde inte ha ngn sko på foten, så jag bandagerade den och åkte till SUS (Malmö) till akutmott. De hänvisade mig tillbaka till diabetessköterskan på min VC!!! Fick tid hos henne 2 dagar senare men det visade sig sedan, att hon inte kunde ta emot mig (när jag väl kom till VC den bestämda dagen), då en annan ssk gav mig tid strax innan diab.ssk skulle gå hem (jobbar endast halvtid och det finns ingen annan diab.ssk på em).

    Trots att jag äntligen fick tid hos en fotvårdsterapeut, hjälpte det inte i någon högre grad. Min fot svullnar fortfarande och jag vet inte längre, VAR? jag skall söka hjälp. Förr i tiden (när jag arbetade som läkarsekr på SUS), var det endokrinologen som tog hand om diabetessjuka. Nu får man alltså söka sig till privata fotvårdsterapeuter! Tycker att det är SKANDAL i vårt land, att man blir bollad mellan VC, sjukhus och privata fotvårdsterapeuter!

    Jag bär faktiskt på tankar att åka till mitt hemland Polen (fast jag bott i Sverige i över 50 år, sedan 15-års ålder), dit många av mina landsmän åkt och sökt hjälp för olika sjukdomar. Senast min dotterdotter som hade problem med sin hy (16 år gammal), fick här massor med antibiotika som inte hjälpte och var nu för 4 v sedan i Polen (med sin far), där en dermatolog konstaterade att hon har en svårare typ av acne!!!!!! Har fått mediciner mot detta och redan nu ser man, att hyn börjat återhämta sig.

    Det är bara det här med ekonomin (att resa), då jag är ensamstående änka sedan 14½ år tillbaka och numera även lever på en usel pension.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.