Intresseområden sparade.
Fakta | Diabetes

Frågor och svar om diabetes

Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar som rör diabetes, insulin, viktkontroll och träning vid diabetes, blodsocker med mera.


Uppdaterad den: 2008-11-11

Annons

Vad händer när man äter socker?

Vad är det egentligen som händer om man får i sig för mycket socker som diabetiker?

Svar från läkaren

Hej,
Vid diabetes har man brist på insulin, vilket behövs för att sockret ska tas upp i bl.a. musklerna och användas som bränsle. För stort intag av socker leder till att det inte kommer in socker i musklerna och då stannar det istället kvar i blodet varigenom blodsockernivån stiger. Då händer 2 saker:
1) Det bildas ketoner ("syror") därför att musklerna förbränner fett istället för socker.
2) Vid tillräckligt höga blodsockernivåer kan man också bli medvetslös (coma) vilket är ett livshotande tillstånd.

Med vänliga hälsningar,

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Åke Sjöholm

Professor, Överläkare

Gränsvärde för blodsocker?

Var går gränsen på blodsockerhalten för att det skall räknas som diabetes. Jag har under de senaste åren legat mellan 6.0-6.4. Min läkare säger att jag ligger i riskzonen för utveckla diabetes typ2. Detta gör mig stressad. Kan gå och tänka på och oroar mig mycket varje gång jag skall ta ett nytt prov. Har även nu fått medicin för högt blodtryck och då blir oron ännu större för att utveckla diabetes. Tacksam för svar

Svar från läkaren

Gränsen för diagnosen diabetes går definitionsmässigt vid 7.0 mmol/l i blodsocker (plasmaglukos). Men värden nära denna nivå kan indikera förstadier till diabetes, dvs risk för att utveckla diabetes. Detta går dock att förebygga, framför allt med regelbunden motion som inte alls behöver vara intensiv. Promenader 30-60 minuter 3-4 gånger per vecka är utmärkt, tillsammans med en översyn av kosthållningen. Motion är ett mycket bra sätt att sänka både blodsocker, blodtryck och blodfetter oavsett om man går ner i vikt av motionen eller inte.

Med vänliga hälsningar,

Åke Sjöholm
Professor, Överläkare

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »


Annons
Annons

Diabetes och ärftlighet?

Jag har diabetes 2 sedan 1997. Jag är född 1951. Alla mina syskon, vi är 6 i familjen, är diabetiker. Min pappa dog 80 år gammal. Jag vet inte om han var diabetiker för jag kommer från östra afrika. Min mamma dog när hon var 53 år men inte från diabetes. Vad kan det bror på att så många i familjen är diabetiker. Hur stor är risken att mina två barn kan få diabetes.
mvh

Svar från läkaren

Hej,
Den risken är tyvärr ganska hög, jag kan inte ge någon exakt siffra men kanske runt 20 %. Den risken kan minskas genom sund kost och motion. Det är en mycket stark ärftlighet vid diabetes typ 2. Exakt hur arvet sker vet man dock inte.

Med vänliga hälsningar,

Åke Sjöholm
Professor, Överläkare

Kost vid träning

Har precis börjat träna och mitt blodsockervärde ligger på 10,3 efter 1 portion fiberhavregröt och efter 45 minuters träning ligger värdet på 3,3. Tar ingen tablett i samband med träningen. Kan jag få lite tips på vad jag ska äta innan och efter träningen. Jag tar 1 Metformin 3ggr/daq. Mina senaste fastevärde låg på 6,4 och 8,1, HbA1C-värdet låg på 4,8.

Svar från läkaren

Hej,

Så bra att du har kommit igång att träna. Det tycks ha haft god effekt på ditt blodsocker.

Det kan ta lite tid att lära sig hur kroppen fungerar när man motionerar. När man är fysiskt aktiv förbättras insulinkänsligheten. Det innebär att man får en bättre effekt av det insulin som kroppen producerar. Regelbunden motion är det mest effektiva sättet att förbättra insulinkänsligheten.

Du verkar vara medveten om att det är viktigt att vara noga med mätningar av blodsockervärdet före och efter motionspass för att lära sig hur man ska balansera matintaget i förhållande till träningen. Detta är ju särskilt viktigt vid nystart eller förändrad träningsdos/intensitet.

Eftersom jag har lite knapphändig information om vilken tid på dagen du tränar, hur ofta och hur hårt du tränar, om du upplever symtom av att blodsockret sjunker så lågt som 3,3, hur långt före träningen du äter och om du har något till din havregröt så är det svårt att ge exakta råd som passar just dig men jag hoppas jag att nedanstående information ska hjälpa dig vidare.

Jag skulle vilja dela in matintaget i 3 faser i förhållande till träning – före, under och efter.

Före träning är havregröt ett utmärkt alternativ men gröten kan förbättras ytterligare genom att man byter ut lite av havregrynen mot havrekli (OBS inte vetekli). Då ökar intaget av en sorts fiber som gör att blodsockret stiger långsammare men också sjunker långsammare. Prova dig fram till hur mycket havrekli du ska ta. Du kan börja med cirka 25 %, så om du vanligen kokar gröt på 1 dl gryn, byt ut till 0,75 dl gryn + 0,25 dl havrekli. Trappa sedan upp till en mängd som du tycker både fungerar ur blodsockersynpunkt men också smakmässigt passar dig. Komplettera gröten med mjölk och eventuellt lite frukt. Ät i god tid innan så att matsmältningsprocessen har hunnit tillräckligt långt innan du ger dit ut och tränar, 2-3 timmar innan är bra.

Under träning hoppas jag att du brukar ha med dig druvsocker eller söt dryck som du kan ta om blodsockret sjunker för lågt. Det verkar som om du kan behöva ha den säkerheten. Ju längre träningspass desto viktigare att ha med detta.

Efter träningen är det bra att ha något med sig att äta direkt. En liten smörgås eller en frukt är bra alternativ. Det är bättre än att ha något sött att dricka. Det höjer vanligen blodsockret för snabbt och för mycket (om du inte ligger mycket lågt förstås).

Jag hoppas att detta ska hjälpa dig vidare i att hitta bra blodsockerbalans under träningen. Eventuellt kommer du att märka att havregröt med havrekli 2-3 timmar innan träningen räcker för att du ska klara dig både under och en stund efter träningen. Prova dig fram. Du är din egen expert.

Lycka till med din fortsatta träning.
Med vänliga hälsningar,

Mona Hallin, leg dietist

Höja insulindosen eller byta insulin?

Har haft diabetes typ 2 i 14 år. Tar insulatard 32E till natten. Har aldrig i regel under 9 i blodsocker på morgonen. Har även snabbinsulin under dagen, långsockervärdet ligger på 7,2. Jag har även höjt mitt insulin, men upplever då att jag går upp i vikt. Väger 95kg är 162 lång. Vägt så i 30 år. Är ute och rör mig och mår för övrigt bra. Ska jag höja insulindosen eller behöver jag byta insulin?

Svar från läkaren

Vad jag förstår har du en betydande övervikt och det är då inte ovanligt att man ibland kan behöva mycket höga doser av insulin för att komma till rätta med sina blodsockernivåer. Det framgår inte om du tar några andra diabetesläkemedel men en tablett som heter metformin kan ibland kombineras med insulin-behandling för att öka kroppens känslighet för insulin. I slutänden är det bara du och din doktor som kan komma överens om vilket insulin som passar just dig bäst.

Med vänlig hälsning

Carl Johan Östgren
Universitetslektor, distriktsläkare

Stigande blodsocker trots låg kolhydratkost?

Sedan jag dragit ned på kolhydrater i kosten har jag märkt att mitt blodsocker börja stiga, speciellt efter träning. Blodsockret ligger innan träning normalt (ca 7) men stiger långsamt efter träningen, varför? Har börjat ta proteinpulver (2% kolhydrater i), och det verkar som enda sen dess att blodsockret sigit på detta sättet. Är det obalans med mina hormoner eller vad är det?!?!?!

Svar från läkaren

Hej,

Att blodsockret paradoxalt kan stiga efter motion är väl känt och beror oftast på för hög blodsockernivå från början, ofta i kombination med insulinbrist och lätt förhöja ketoner ("syror") i blodet. Det är möjligt att proteintillskottet kan medverka till effekten i ditt fall, kanske genom dess innehåll av aminosyror som bildar kvävebaserade slaggprodukter i kroppen.

Med vänliga hälsningar,

Åke Sjöholm
Professor, Överläkare

Stiger blodsockret vid infektion?

Hej!
Jag undrar om blodsockret stiger när man har en infektion i kroppen tex. hosta förkylning? Tycker att jag har svårare att få ned blodsockret efter en måltid.

Svar från läkaren

Ja, det gör det. Det är väl känt att kroppen får ett motstånd mot insulin i olika vävnader (ffa muskler) i samband med infektioner. Man kan då tillfälligtvis behöva öka sin medicinering, eller ta extra insulin, under infektionsperioden.

Men rådgör alltid med behandlande läkare först, åtminstone per telefon. Har man insulinbehandlad diabetes så brukar de flesta efter ett tag lära sig hur man själv ökar upp insulinet.

Med vänlig hälsning,

Åke Sjöholm
Professor, Överläkare

Glukosintolerans och viktuppgång?

Jag har nu veckan fått reda på att jag är glukosintolerant, efter det att jag gjort ett glukostest. De uppgifter jag fick av min läkare är att jag ska leva som om jag har diabetes, samt att jag ska vid lågt blodsocker (har blodsockermätare) ät något. Problemet jag har är att jag på ca 5 veckor gått upp 5 kg. Jag har inte ätit så mycket extra, så att det ska resultera i 1 kg/veckan. Kan det höra ihop? En läkare jag träffade en gång funderade på om jag har metabola syndrom. Jag har högt blodtryck, kärlkramp, glukosintolerans och nu mera får jag kalla mig överviktig, men övervikten har kommit nu på slutet. Är det metabola syndromet som ligger bakom min viktuppgång?

Svar från läkaren

Det metabola syndromet är inget enhetligt sjukdomsbegrepp utan mer en sammanfattande benämning på ett antal riskfaktorer som ofta uppträder tillsammans och som har en gemensam orsaksbakgrund. Enligt en ofta använd definition av det metabola syndromet är övervikt i form av bukfetma (ett midjemått över 94 cm för män och över 80 cm för kvinnor) ett nödvändigt kriterium för det metabola syndromet. Därutöver ska man ha minst två av följande tilläggskriterier högt blodtryck, nedsatt glukostolerans/diabetes eller rubbningar av två olika blodfettsnivåer. Avslutningsvis håller jag helt med din läkare om att du bör ha samma livsstilsråd som patienter med typ 2 diabetes eftersom detta kan motverka att din nedsatta glukostolerans utvecklas till diabetes.

Med vänlig hälsning

Carl Johan Östgren
Universitetslektor, distriktsläkare

Laktosintolerans och diabetes

Är det vanligt man är laktosintolerant om man har diabetes?

Svar från läkaren

Hej.

Laktosintolerans innebär att man är överkänslig men inte allergisk mot mjölksocker, laktos, som finns i mjölk. Vanliga symtom är gaser, diarr&eacute och magont. Besvären kan upplevas som obehagliga, men kan oftast undvikas om man minskar mängden laktoshaltiga produkter i maten. Laktosintolerans orsakas av brist på enzymet laktas som normalt bryter ned laktos i tunntarmen. Laktosintolerans är såvitt jag känner till inte vanligare hos patienter med diabetes.

Med vänlig hälsning

Carl Johan Östgren
Universitetslektor, distriktsläkare

Misstänkt Diabetes?

Hej, jag är en tjej på 17 år, jag är 162 cm lån och väger ca 47 - 48 ´kg. Jag har läst mycket om diabetes på internet och tycker det mesta symtomer stämmer överrens med mina. De vill säga - Viktnedgången (bara för några veckor sen vägde jag 50kg), ökad törst, illamående, trötthet, ökad urinnivå (som de så fint beskrivs på internet och som jag själv inte kommer på nått bättre ord för) osv. Diabetes går inte i min släkt eller så men det hela med ökad törst är nått helt nytt från mig då jag iprincip aldrig känner mig törstig utan dricker för att jag vet att jag måste. Så om man ska uppskatta de så har jag gått från att dricka vatten på morgon, till lunchen, middagen och nån gång på kvällen till att alltid ha med mig en vattenflaska och pimpla vatten minst 20 gånger i timmen.

Jag har alltid haft lågt blodtryck, vet inte om det är relevant i denna fråga men tänkte ta med detta utifall. Man kan aldrig säga för lite. Och så kan jag beskriva illamåendet också, eftersom i mitt fall är det viktigt. För det är så att jag mer eller mindre alltid mått dåligt i samband med att jag är trött. Men eftersom jag mer eller mindre ständigt är trött nu så har jag även börjat må illa och känner jämt att jag ska spy. Vilket skapar problem nu när jag jobbar. Anledningen till att jag vill veta detta är alltså att vårdscentralen jag står skriven på (de vill säga familjeläkaren) har öppet under de tider jag sommarjobbar och det är så att jag inte får ta ledigt. Så vill veta om det är värt att sjukanmäla sig en dag för att kolla sig. Tack på förhand.

Svar från läkaren

Ja, du bör snarast (senast inom något dygn) kolla ditt blodsocker på närmaste vårdcentral eller akutmottagning. De symtom du nämner kan alla stämma med diabetes och då är det bråttom med att ta ett blodprov.

Med vänliga hälsningar,

Åke Sjöholm
Professor, Överläkare