Fakta

CPAP mot sömnapnésyndrom


Uppdaterad den: 2012-10-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är CPAP?

CPAP är en förkortning för Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerligt övertryck i luftvägarna). Det är en behandlingsmetod där man använder en apparat som blåser luft genom en slang med en tryckregulator. Apparaten gör det lättare att andas för personer som har vissa luftvägssjukdomar, till exempel sömnapnésyndrom. CPAP kan också användas till att behandla mer allvarliga besvär som till exempel gradvis försvagning av andningsmuskulaturen. I det här dokumentet beskrivs hur CPAP används vid sömnapnésyndrom.

Hur används CPAP?

CPAP

CPAP-behandlingen pågår under natten medan man sover. Man har en mask över näsan, som är kopplad till maskinen via en slang. Själva maskinen står intill sängen. Luften som man andas in genom masken har ett högre tryck än den övriga luften i rummet. Luften blåses in när man andas in, och när man andas ut måste man använda andningsmuskulaturen för att jobba mot det ökade lufttrycket. Detta bidrar till att hålla de övre luftvägarna öppna och förhindrar att de täpps till medan man sover.

Det är viktigt att man använder maskinen varje natt och att man inte kopplar bort den under natten.

Annons
Annons

Varför ska jag använda CPAP?

Personer som har måttligt eller allvarligt sömnapnésyndrom, det vill säga periodvis blockering av luftvägarna och minskad sömnkvalitet, kan pröva CPAP. Behandlingen förbättrar nattsömnen och gör att man blir piggare dagtid. Man snarkar också mindre. Risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

De flesta med sömnapnésyndrom har nytta av CPAP.

Vilka problem kan uppstå under behandlingen?

För de flesta är behandlingen problemfri. Under en övergångsperiod kan man behöva vänja sig vid att sova med masken och slangen, men de flesta upplever att nyttan av behandlingen uppväger besväret.

Annons
Annons

En del kan få torr eller rinnande näsa och näsblödningar. Irritation av ögonen och huden i ansiktet kan förekomma. En del upplever mardrömmar och huvudvärk.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons