Fakta | Cancer

Till patienter som har fått strålbehandling i bäckenregionen


Uppdaterad den: 2013-01-18
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Den här informationen är avsedd för cancerpatienter och deras anhöriga. Vi hoppas att även andra som arbetar med kostråd till cancerpatienter hittar nyttig information.

Kostråd vid strålinducerad diarré

De presenterade kostråden är strikta. När diarrén upphör kan du variera livsmedlen mer. Be eventuellt om ett samtal med en dietist. Han eller hon kan också ge råd om du, på grund av en längre tids användning av fettfattig kost, har problem att hålla en stabil vikt. Du kan också kontakta din läkare.

Allmänt

  • Ät lite till varje måltid, men ofta (cirka var tredje timme).
  • Drick långsamt och ofta.
  • Var försiktig med alkohol och kaffe, då dessa ökar aktiviteten i tarmen.
  • Undvik att äta varma och mycket kalla rätter.
  • Ät kokta i stället för råa grönsaker.
  • Undvik livsmedel som kan ge ökad gasbildning (kål, ärtor, torra bönor, lök) och kolsyrehaltig dryck (mineralvatten, läsk, öl).
  • Välj konserverad eller kokt frukt och kokta bär.

Fettfattig kost

  • Fettinnehållet i kosten ska vara lägsta möjliga och högst 50 gram per dag.
  • Fettet bör vara rikt på omättade fettsyror (till exempel sojaolja, olivolja och sojamargarin).
  • Välj fisk (även fiskrom) och skaldjur, inälvsmat (lever och njure), kyckling, kalkon och annat magert kött.
  • Skär bort allt synligt fett.
  • Skrapa på ytterst lite lättmargarin på brödet, eller hoppa över det helt.
  • Välj magert pålägg.
  • Använd så lite fett som möjligt vid tillagning av maten.
  • Undvik att steka maten i stekpanna.
  • Välj kokta, ångkokta, ugnsbakade eller grillade rätter.
  • Laga en sås av sky eller buljong som reds med mjöl, eller använd sås på påse utan torrmjölk.
  • Välj bröd, knäckebröd, flatbröd och mjukt bröd med låg fetthalt (oftast de utan frön i).
  • Välj gröt kokt på vatten, ris, spagetti eller makaroner.
  • Om du tycker om sött ska du välja sylt, marmelad och honung, och undvika choklad, konfekt och marsipan.

Halten av fettlösliga vitaminer blir lågt i en fettfattig kost. Detta gäller i synnerhet A- och D-vitaminer. Ta därför en multivitamintablett eller en dessertsked fiskleverolja varje dag.

Annons
Annons

Kost med mindre laktoshalt

Om mjölksocker (laktos) inte spjälkas och absorberas i tarmen kan det uppstå jäsning och gasbildning. Detta kan resultera i diarré. Försök därför att välja livsmedel som inte innehåller mjölk eller torrmjölk.

  • Läs varudeklarationen på livsmedlen noggrant. Torrmjölk ingår ofta i färdiglagad mat (soppor, såser, puddingar, korvar och pastejer).
  • Låglaktoskost har ett lågt kalkinnehåll. Man bör därför äta ost (halvfet eller mager) varje dag.
  • Vissa patienter tål små mängder sura mjölkprodukter (cultura, filmjölk, lättyoghurt).
  • Pröva dig fram!
  • I affären kan du köpa låglaktoslättmjölk till matlagning och som dryck.

Vad kan du äta?

Grönsaker och potatis

Välj kokta grönsaker. Undvik stekt potatis, potatischips, pommes frites och avokado.
För att minska gaser bör du också undvika kål, ärtor, torkade bönor och lök. De är också svårsmälta.

Frukt och bär

Välj kokta eller konserverade frukter och bär. Sorbet kan prövas i mindre mängd. Undvik hallon, björnbär, hjortron och torkad frukt (russin, katrinplommon, aprikoser, dadlar och fikon).

Annons
Annons

Mjölk, mjölkprodukter

Välj yoghurt, lättfil, mager eller halvfet hårdost, laktosfri keso och mager mjukost. Undvik söt mjölk, grädde, gräddfil, fet ost, alla typer av mesost, färskost och glass.

Ägg

Äggvita innehåller inte fett och du kan äta hur mycket du vill. 1 äggula innehåller cirka 6 gram fett, men du kan äta två till tre ägg i veckan (en äggula innehåller cirka 6 gram fett).

Fisk, skaldjur

Välj alla sorters fisk och skaldjur. Använd gärna fisk som pålägg. Undvik färdiglagade fiskrätter som innehåller mjölk, torrmjölk eller fett, samt fisklever.

Fågel och kött

Välj helst rent, ljust kött (kyckling och kalkon). Ta bort skinn och allt synligt fett. Undvik färdiglagade kötträtter (köttpudding, pannbiffar och all slags korv).

Bröd och spannmål

Välj bröd, knäckebröd, flatbröd, hembakat bröd med lite fett, gröt kokad på vatten, ris, spagetti eller makaroner. Undvik färdigbredda smörgåsar, smörgröt, gröt kokt på mjölk och frukostblandningar som innehåller nötter.

Fett

Använd så lite som möjligt, välj gärna matfett med högt innehåll av omättade fettsyror, till exempel olivolja, sojaolja och mjuka/flytande margariner. Undvik majonnäs, bearnaisesås, smör, feta salladsdressingar, nötter, mandlar och jordnötter på grund av högt fettinnehåll.

Sött

Välj sylt, marmelad och honung samt saft och läsk i rimliga mängder. Undvik choklad, godis och marsipan.

Råd vid diarré

  • Drick rikligt, minst två liter varje dag. Undvik söt mjölk (standard-, lätt- och skummjölk), eller använd laktosfri lättmjölk.
  • Ät lite vid varje måltid.
  • Välj lättsmält kost.
  • Salta lite extra i mat och dryck.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons