Strupcancer
Strupcancer är ett resultat av förändringar av celler i struphuvudet, larynx. Cancerformen är ovanlig i Sverige och kan ofta botas. 80 procent av de drabbade är män.
Vid struphuvudet, larynx, som bland annat rymmer våra stämband möts svalg, luftvägar och matstrupe. Flera olika miljöfaktorer kan påverka risken för strupcancer, men den absolut största är tobaksrökning. Högst risk har de som både röker och överkonsumerar alkohol.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Symtom på strupcancer
Det första symtomet brukar vara heshet. Heshet har oftast andra orsaker, till exempel infektion, men har man varit hes i mer än tre veckor bör man låta sig undersökas av husläkare eller av en specialist på öron-, näs- och halssjukdomar.
Förutom hesheten, kan man känna att det finns en torr fläck eller klump långt ner i halsen. Man kan också ha problem med torrhosta eller svårt att svälja (dysfagi). Men dessa, lite diffusa, symtom beror oftast på något annat än strupcancer.
Lyckligtvis är strupcancer en ovanlig sjukdom i Sverige. Färre än 200 personer drabbas varje år. Det är dock viktigt att hitta de fall av heshet och hosta som orsakas av cancer så tidigt som möjligt, eftersom strupcancer ofta kan botas om behandlingen sätts in tidigt.
Diagnos
Diagnosen strupcancer ställs genom att läkaren undersöker stämbanden med ett speciellt instrument, ett så kallat endoskop. Vid denna undersökning kan även prover tas för att ännu säkrare fastslå diagnosen.
Behandling
Strupcancer behandlas med strålbehandling eller operation. I de flesta fall är denna behandling fullt tillräcklig. Strålbehandling är att föredra, men förutsätter att cancern hittats i ett tillräckligt tidigt skede. Behandlingen kan påverka rösten, men talet är vanligtvis normalt efteråt.
Vid mer utbredd cancerväxt krävs operation, då hela eller en del av struphuvudet tas bort. När struphuvudet opererats bort tappas förmågan att tala, eftersom stämbanden sitter i struphuvudet.
Prognos
Det går att lära sig att tala igen, även om rösten låter annorlunda än innan operationen. En metod går ut på att operera in en liten ventil i luftstrupen. Patienten kan också lära sig tala på nytt med så kallat matstrupstal med hjälp av logoped. Ytterligare en metod är att sätta en vibrator på halsens utsida.
-
Myelom - fakta om cancer i benmärgen
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Myelom är ovanlig före 40 års ålder och medianåldern vid insjuknandet ligger vid 72 års ålder. Myelom är något vanligare hos män än hos kvinnor.
-
Röster om myelom: ”Omvårdnaden har varit fantastisk”
Det började med att Jan Buchar, 60, fick influensaliknande symtom, öm kropp och smärta i ryggen. Då trodde man att han hade fått akut ryggskott eller reumatism, men det visade sig att han drabbats av den allvarliga blodcancersjukdomen myelom.
3 Kommentarer -
Förebygga och behandla stress hjälper cancerpatienter
Det finns vetenskapligt stöd för ett samband mellan allvarlig stress och cancersjukdom, som livmoderhalscancer, samt även för att stress kan leda till sämre överlevnadsprognos. Nätverket mot gynekologisk cancer vill att vården blir bättre på förebyggande insatser mot stress och på att behandla psykologiska besvär hos redan cancerdrabbade.
1 Kommentarer -
Blodcancerförbundet: Vi måste ha en optimal läkemedelsanvänding
Lise-Lott Eriksson, ordförande för Blodcancerförbundet, uppmanar till en hälsoekonomisk utvärdering av hela systemet kring introduktionen av nya läkemedel. Det skriver hon i en slutreplik i debatten om hur man snabbare ska utvärdera nya läkemedel i Sverige.
-
Studie: Gel som ska förebygga bröstcancer testas
Med hjälp av en gel, som smörjs in lokalt på brösten, hoppas nu svenska forskare kunna förhindra att bröstcancer bryter ut hos kvinnor med förhöjd risk. Förhoppningen är också att läkemedlet inte ske ge några, eller i alla fall få biverkningar.
1 Kommentarer
-
Quiz: Vad vet du om myelom?
Myelom är en typ av blodcancer som uppstår i benmärgen. I Sverige insjuknar cirka 600 personer årligen i cancersjukdomen. Gör vårt quiz och lär dig mer om myelom. Du startar quizet genom att svara på första fråga. Lycka till!
2 Kommentarer -
”Blodcancerpatienter dör i väntan på behandling”
I Sverige lever ungefär 4800 personer med någon form av blodcancerdiagnos. Två viktiga frågor som Blodcancerförbundet drivit i snart ett år är snabbare tillgång till nya livshöjande behandlingar för patientgruppen samt att enklare kunna driva kliniska prövningar.
1 Kommentarer -
8 frågor om hudcancer och solskador - hudläkaren svarar
Ska man vara extra noga med att kolla leverfläckar på händer, fötter och könsorgan? Behöver man verkligen solskydd trots att man aldrig bränner sig? Och ska man vara orolig för att få hudcancer om man solat mycket solarium? Här svarar Eva Eken, hudläkare och specialist ...
1 Kommentarer