Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Strupcancer – mat och dryck


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Din kropp behöver god och näringsrik mat för att kunna bygga upp sig igen både under och efter sjukdomen. Här spelar du själv en viktig roll.

Kanske förlorar du aptiten under en period. Detta kan bero på illamående, infektion, smärtor eller helt enkelt ångest och osäkerhet. Vissa förlorar aptiten därför att de tycker att maten luktar och smakar illa. Strålbehandling och cellgiftsbehandling kan orsaka dessa biverkningar. Besvären slutar ofta när behandlingen avslutas.

Om du upplever att du fort blir mätt men samtidigt är medveten om att du inte får i dig tillräckligt med näring, kan du välja att äta flera små måltider utspridda under dagens lopp. Och om du förlorar aptiten för en viss typ av mat bör du försöka äta något annat som du gillar. Det viktigaste är att du får näring och energi.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

På de flesta sjukhus finns en kostspecialist som kan ge goda råd om den sammansättning av mat som passar dig bäst.

Smaksinnet påverkas vanligtvis inte av en operation av strupen men luktsinnet kan komma att bli nedsatt. Detta beror på att luftströmmen inte längre passerar genom näsan utan i stället går direkt ned i lungorna genom öppningen i halsen. Vissa patienter arbetar upp förmågan att "sniffa" genom att pumpa in luft i munhålan via näsan.

Var uppmärksam på att du som opererat bort strupen lättare kan bränna dig på tungan eftersom du inte längre kan kyla ned maten genom att blåsa på den eller dra in luft genom munnen. I vissa fall omfattar operationen även delar av svalget. Detta kan göra det svårt att svälja alla typer av mat.

Annons
Annons

Annons