Fakta | Cancer

Strupcancer – hur blir det med rösten?


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Om struphuvudet med stämbanden har avlägsnats kan du inte längre tala som tidigare. Du kan uttala orden på samma sätt som förut, men du saknar själva stämman.

Det finns tre sätt att få fram ljud på:

  • Med hjälp av matstrupsröst.
  • Med hjälp av talvibrator.
  • Med hjälp av talprotes.

Logopeden kommer att ge dig professionell hjälp. I Sverige finns den nödvändiga kompetensen på alla de platser där strupcancer opereras (universitetssjukhus) samt på de flesta Öron-, näs- och halskliniker på länssjukhus.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Matstrupsröst

Många laryngektomerade kan lära sig att använda "matstrupsrösten". Patienten kan använda en teknik som går ut på att trycka ned luft under sfinktern längst upp i matstrupen. När luften omedelbart "rapas upp" sätts sfinktern i svängning och skapar ett ljud. Detta ljud är matstrupsrösten och görs till tal på samma sätt som tidigare.

Talvibrator

Vissa strupopererade kan inte – eller vill inte – lära sig matstrupsrösten. Dessa patienter kan använda talvibrator. Detta är en elektrisk ljudkälla som kan ersätta bristen på stämband. Vibratorn hålls mot halsen, ljudet fortplantar sig till munhålan och görs till tal på samma sätt som tidigare.

Talprotes

Hos vissa strupopererade opereras en talprotes in mellan luftrör och matstrupe. Detta är en envägsventil som släpper ut luft från luftröret in under sfinktern längst upp i matstrupen. På samma vis som för matstrupsröst skapas ljudet av att sfinktern sätts i svängning – i detta fall med hjälp av utandningsluft från lungan. Ljudet görs till tal på samma sätt som tidigare.

Annons
Annons

För att aktivera protesen måste man hålla ett finger för stomin när man andas ut. Det finns dock ventilsystem som gör att protesen aktiveras på andra sätt så att man kan ha båda händer fria.