Behandling | Cancer |

Strålbehandling av huvud och hals


Uppdaterad den: 2013-02-05
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Huvudet och halsen innehåller många olika organ. Behandlingseffekter och biverkningar varierar beroende på vilket område som behandlas. Behandling av hjärnan ger exempelvis andra biverkningar än de man får vid behandling av stämbanden. Det nedanstående är allmän information. Du kommer att få mer konkret information om ditt behandlingsupplägg från din läkare, sjuksköterska, eller annan vårdpersonal.

Vad är en form eller mask?

Att skapa en form eller mask är en del av planeringsprocessen.

Huvudet är ett av de svåraste områdena på kroppen att hålla stilla, om det så bara är för en kort stund. Därför skapar man en form eller mask som ska fungera som ett stöd för dig under själva strålningen. Alla markeringar som personalen behöver för att ställa in strålriktningen kan därigenom ritas på formen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Formen skapas genom att först göra en gipsavgjutning av ditt ansikte. Därefter stöper man en plastmask med hjälp av gipsavgjutningen. Det kan vara svårt att anpassa en mask om du har skägg eller mustasch, och det är därför ofta nödvändigt med rakning innan avgjutningen görs.

Vilka biverkningar kan jag uppleva?

Du kan uppleva några av de vanliga biverkningarna med strålbehandling, som trötthet och illamående. Det kan också förekomma specifika biverkningar som vanligtvis uppträder två till tre veckor efter att behandlingen har påbörjats. Några av dessa, som svårigheter med att svälja och prata, orsakas av reaktioner inne i munnen eller halsen av samma anledning som det kan uppstå på huden. Dessa reaktioner uppträder bara inom det bestrålade området.

Behandling av hjärnan orsakar alltid trötthet och håravfall.

Annons
Annons

Håravfall

Allt hår i behandlingsfältet kommer efter hand att falla av. Hårförlusten är vanligtvis övergående, och ny hårväxt framträder under månaderna efter att behandlingen avslutats. Men för en del är hårförlusten långvarig – det beror på vilken strålningsdos du erhållit.

Allt hår i behandlingsfältet kommer efter hand att falla av. Hårförlusten är vanligtvis övergående, och ny hårväxt framträder under månaderna efter att behandlingen avslutats. Men för en del är hårförlusten långvarig – det beror på vilken strålningsdos du erhållit.

Om du får behandling av hjärnan kan du fortsätta att tvätta håret som vanligt, men behandla hårbotten försiktigt och använd inte en hårtork med varmluft.Huden kan bli mycket ömtålig, och du bör inte utsätta den för sol eller kall vind. Använd halsduk, mössa, keps eller hatt för att skydda det område som behandlas. Om nacken eller halsen är öm kan du täcka området med en mjuk halsduk, och använd inte skjortor med trång krage eller slips. Lägg inte varmvattenflaskor eller is på behandlingsområdet.

Under behandlingsperioden ska du undvika att sola det bestrålade området. Inom loppet av det kommande året bör du täcka över det bestrålade området eller använda solkräm med hög skyddsfaktor (faktor 20–30). Annars kan du sola kroppen som vanligt.

Hudförändringar

Huden i det behandlade området blir ofta röd och torr och känns öm och smärtsam. Det kan vara klokt att du tvättar dig med ljummet vatten och bara klappar dig torr med en handduk. Vid strålning mot ansiktet kan du raka dig med en elektrisk rakapparat, men var försiktig om du rakar dig med raklödder och rakhyvel. Använd inte rakvatten eller andra krämer eller lotioner. Kvinnor bör inte använda smink. Vid behov kan läkaren skriva ut recept på en kräm som kan lindra hudreaktionen.

Hur är det med mat och dryck?

Behandling av ansiktet eller halsen kan ge ömhet i munnen och halsen, förändringar av smakupplevelsen och mängden saliv du producerar, samt svårigheter att svälja. Allt det här kan påverka din förmåga att äta och dricka under en tid då det är viktigt att du äter och dricker bra. Det följande kan vara nyttiga praktiska råd:

 • Ät lite och ofta, gärna fem till sex gånger dagligen.
 • Ät "fuktig" mat som äggröra, omelett, potatismos, soppor, pasta, keso, fisk och gröt. Använd såser och buljong för att göra maten lättare att svälja.
 • Drick extra mycket vätska, särskilt mjölk.
 • Drick energidrycker som tillskott till måltiderna.
 • Undvik mycket varm mat och starkt kryddade rätter. Sura drycker kan svida. Grov och torr mat som rostat bröd och kex kan göra munhålan ömmare.
 • Undvik alkohol, särskilt koncentrerad alkohol (exempelvis konjak). Om du känner för att ta en öl av och till så går det bra.
 • Rök inte.

Munhygien

Strålbehandling kan göra munnen torr och öm. Därtill kommer att många samtidigt behandlas med kortison för att dämpa biverkningar vid strålbehandling av hjärnan. Kortison kan ge svampinfektion i munhålan. Därför är det viktigt att du håller munnen ren. God munhygien kan bidra till att förebygga infektion och kan göra det mindre smärtsamt att tugga och svälja.

Du bör fortsätta att regelbundet borsta dina tänder, men använd en mjuk tandborste och borsta försiktigt. Om du har tandproteser bör dessa rengöras på vanligt vis.

Munsköljmedel kan hjälpa till att hålla munnen ren och fuktig. Fråga den personal som sköter din behandling om de rekommenderar någon särskild sort.

Vissa märker att ömheten lindras genom att svälja två tabletter med upplösbar paracetamol i lite varmt vatten. Om du gör det en halvtimme innan du äter kan det bli lättare för dig att svälja. Se till att du inte överskrider den övre gränsen för intag av paracetamol per dygn.

Om en svampinfektion föreligger kan din läkare skriva ut recept på ett medel mot svamp.

Talproblem?

Du kan märka röstförändringar, eller att du blir hes, om behandlingen är riktad mot din hals. I vissa fall försvinner rösten helt. Vila rösten genom att vara tyst eller genom att prata försiktigt. Viska inte, eftersom det verkar irriterande på stämbanden. Dessa biverkningar på din röst är vanligtvis övergående, och kommer att avta under veckorna efter att behandlingen har avslutats.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Paulina 2020-10-6 21:47 (22 månader sen)

  Hej jag har strålat hela huvudet och punkt strålning och oppererats i hjärnan 6 cm stor tumör 4 år sen jag tog bort tumören, och två år sen sista strålning, fick något konstigt i vänster öga som julgrans bellysning massa olika färger som kom från de ögat, sen när de av tog fick jag lite huvud värk sen blev. Det immit i ögat svårt att se, nu har jag jätte ont i huvudet har haft det några ggr innan med gett med sig, skulle gå på ögon test kolla synen men min läkare tyckte jag skulle gå på nevro och kolla ögonen, och det är väl bra. Men nu kommer det svarta skuggor från det ögat , svarta skuggor händer som vill ta i mitt ansikte men när jag vänder mig åt de hållet är det borta, det måste ju vara hjärnan, har inte haft så jävla ont i min kropp sen jag sluta med behandlingar. Och tar oxinorm för min värk men nu får jag mer ont ihuvudet av dom va fan gör man då, jag har jätte ont i mina ben det högra är värst och fick ben sår på benen som tog jätte lång tid att behandla, samma sak nu i ansiktet finnar som blir till sår? Har aldrig haft finnar förut kanske 1 vid mens, sen när jag stråla huvudet förstördes hypofysen så måste äta hydrokortison levaxin och massa andra tabletter äter väll en 15 tabletter om dagen! Men fick ju bort tumören men hade 7 metastaser kvar därför vi stråla, alla försvann utan tre , och dom punktstrålning vi, men nu har dom sovit i närmare två år , men nu då senaste veckan haft så ont i huvudet mest bakom pannan men fan va ont . Kan de vara ögonen? Och de jag ser är så obehagligt! Sen min värk i benen som är helt otrolig ska jag röntga, dom ville jag skulle börja leva igen med promenader gym göra saker med mera, men de går inte med dessa jävla ben eller den huvudvärken nu, jag gjorde röntgen för 1 månad sen på huvudet var fjärde månad gör vi nu när dom sovit så länge innan tre månader när dom var aktiva, men min kropp har lagt av känns det som orkar inte göra mat inte äta denna huvudvärk tar min kraft mina ben , va ska man ta sig till????Med vänlig hälsning, paulina

 • Avatar Lotta 2020-07-3 21:45 (2 år sen)

  Tonsillscancer ! En av de värsta strålningar som finns, efter 5 gånger kommer metallsmak i munnen, efter 10 ggr kan man inte klara sig utan kraftigt smärtstillande. Halsen på utsidan blir sönder bränd, tandköttet svullnar, näsblod , du klarar dej inte hemma själv ! Man blir infekterad i slemhinnorna vilket betyder att du kräks grönt slem. Du börjar gå ner i vikt extremt fort! Magen slutar fungera efter som man går på hög smärtlindrings dos, vilket i detta fall är morfin. Din saliv produktion minskar drastiskt vilket ger svälj svårigheter ! Du behöver daglig hjälp med tandvården, du kommer hem liten tunn o totalt utan ork , eftervården är så viktigt du måste få hjälp att äta ! Du går fortfarande på morfin, är du kvinna surpris så slås dina äggstockar ut, jo då de va ingen som sa, huden blir snus torr , naglarna blir konstiga! Ärr bildningar i hals o tunga förtjockningar av halsen där de oxå bildas ärr ! Sk pelikanhals, biverkningarna är många ! Men man lever ju! Ju yngre man är dess mera bivetkningar , efter väldigt lång tid fick ja nekros i käkarna ’ har nu inga käkben på höger sida ! Detta är vekligheten o den grymma sanningen

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-25 17:29 (3 år sen)

  Jag har strålats 2017 mot halsen och kan fortfarande inte tala normalt. Hypoglossus är skadad enligt neurologen, som tror att min skada är permanent. Finns det fler som har det som jag? Det här har fått mig att tappa livsgnistan.

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-1 20:22 (3 år sen)

  Tack för upplysningen och men ni glömde ta med smakförändringar